top of page
МОЛИТВА
02:03
Art Theater Berlin

МОЛИТВА

МАРИУС КУРКИНСКИ ЧЕТЕ "МОЛИТВА" "Известни актьори четат съвременни български автори" е свързващо звено между публиката на Арт театър "Катя Костова" и българските творци. Във време на нечувана корона пандемия, в която театралните зали са затворени, съвместно с генералното консулство в Мюнхен успяхме да създадем един малък културен остров, от който всяка неделя излъчваме специално създадени видеа, в които български артисти четат творби на съвременни български автори. По този начин ние популяризираме българските автори и българските артисти сред подрастващите и учениците в българските училища на територията на Германия, Нидерландия и Швейцария. По време на ковид епидемията, всяка неделя в 18:00 ч. "Арт театър" ще радва своята публика с късче българско изкуство! Приятно гледане! Маруис Куркински чете „Молитва“. АТАНАС ДАЛЧЕВ МОЛИТВА Аз не помня, аз не съм видял минаха ли моите години? Ти не ме оставяй да загина, господи, преди да съм живял! Изведи ме вън от всяка сложност, научи ме пак на простота: да отдавам сетния петак от сърце на срещнатия просек. Да усещам своя радостта на невинното дете, което първите снежинки от небето сбира със отворена уста. И без свян да мога да говоря с простите на прост неук език... Научи ме, господи велик, да живея като всички хора.
БРЯГ С ЦВЯТ НАЙ-ЗЕЛЕН
02:15
Art Theater Berlin

БРЯГ С ЦВЯТ НАЙ-ЗЕЛЕН

СТЕФАН ВЪЛДОБРЕВ ЧЕТЕ „БРЯГ С ЦВЯТ НАЙ-ЗЕЛЕН“ "Известни актьори четат съвременни български автори" е свързващо звено между публиката на Арт театър "Катя Костова" и българските творци. Във време на нечувана корона пандемия, в която театралните зали са затворени, съвместно с генералното консулство в Мюнхен успяхме да създадем един малък културен остров, от който всяка неделя излъчваме специално създадени видеа, в които български артисти четат творби на съвременни български автори. По този начин ние популяризираме българските автори и българските артисти сред подрастващите и учениците в българските училища на територията на Германия, Нидерландия и Швейцария. По време на ковид епидемията, всяка неделя в 18:00 ч. "Арт театър" ще радва своята публика с късче българско изкуство! Приятно гледане! Стефан Вълдобрев чете „Бряг с цвят най-зелен“. Сламено поле и една река накрая... там слънцето пече - ето за това мечтая. Pаница и колело, дъх на сено... Дъх на сено, раница и колело... Tръгвам пак към онзи бряг със цвят най-зелен, където беше май всеки ден. Tам изоставихме смеха. Tам потъна радостта. Kъдето чака ме пак колело. Eдин далечен бряг... И сено. Бях изгубил пътя, но намерих праг. Пак имам пред себе си дом. Дървена веранда, проветрена стая...Tи ми се усмихваш, докато приготвям чая. Hеоправено легло, дъх на сено... Дъх на сено, неоправено легло... Tръгвам пак към онзи бряг... - Някъде чудеса, случват се нали? Знам място по-добро. - Кажи! Kъде е то?
ЛЮСИ ДЯКОВСКА ЧЕТЕ МАРИЯ ЛАЛЕВА
02:19
Art Theater Berlin

ЛЮСИ ДЯКОВСКА ЧЕТЕ МАРИЯ ЛАЛЕВА

Людмила Любомирова Дяковска е българска поп певица, член на германската поп група „Ноу Ейнджълс“. Подкрепя инициативата "Известни актьори четат съвременни български автори", която е свързващо звено между публиката на Арт театър "Катя Костова" и българските творци. Мария Лалева е поет, писател и сценарист на кинопродукцията за българската мечта „Дамасцена“. Книгата „Живот в скалите” е най-продаваната българска книга за десетилетието. По покана на Арт театър "Катя Костова" книгата е представена от обичаната актриса Татяна Лолова пред огромна публика в най-големите градове на Германия. Във време на нечувана корона пандемия, в която театралните зали са затворени, съвместно с генералното консулство в Мюнхен успяхме да създадем един малък културен остров, от който всяка неделя в 18 ч. излъчваме специално създадени видеа, в които български артисти четат творби на съвременни български автори. По този начин ние популяризираме българските автори и българските артисти сред подрастващите и учениците в българските училища на територията на Германия, Нидерландия и Швейцария. Приятно гледане! Люси Дяковска чете Мария Лалева Понеже ми се пръсна ореола (да, онзи на светицата добра) в една пробита безполезна лодка, заседнала във пясък и в тъга, а ангелските ми криле безшумно окапаха до голо, до провал, понеже всичкия тютюн изпуших до черно и свистене в дроба бял, понеже водката не беше силна да ме разплаче и разсъблече, понеже неизменно се повдигах, когато ме обиждаше джудже, понеже от мъжете оглупели от плът и вино, его и пари, запомних само онзи закъснелия с разплакани от гняв и страх очи, сега вървя по-гола и от охлюв, готова и за клада, и за храм и знам, че някой с камък от тълпата ще бъде пръв. Но после ще е сам.
ХУБАВАТА ХОЛМИЕР
05:36
Art Theater Berlin

ХУБАВАТА ХОЛМИЕР

БОРЯНА БРАТОЕВА ЧЕТЕ "ХУБАВАТА ХОЛМИЕР" ОТ ГАНКА ФИЛИПОВСКА Боряна Братоева е българска актриса. Завършва „Актьорство за драматичен театър“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. Маргарита Младенова. Става част от трупата на Драматичен театър „Н. О. Масалитинов“ в Пловдив. Ганка Филиповска е родена във Варна и завършила българска филология във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Редактира произведения на съвременни български автори и публикува поезия и проза в списанията „Пламък“, „Везни“, „Знаци“ и във вестниците „КИЛ“ и „Труд“. Награждавана е за поезия в конкурса „Още стихове за вечните неща“ и за разказ в „Състояние на полет“ и в „Елате ни вижте“. "Известни актьори четат съвременни български автори" е свързващо звено между публиката на Арт театър "Катя Костова" и българските творци. Във време на нечувана корона пандемия, в която театралните зали са затворени, съвместно с генералното консулство в Мюнхен успяхме да създадем един малък културен остров, от който всяка неделя излъчваме специално създадени видеа, в които български артисти четат творби на съвременни български автори. По този начин ние популяризираме българските автори и българските артисти сред подрастващите и учениците в българските училища на територията на Германия, Нидерландия и Швейцария. По време на ковид епидемията, всяка неделя в 18:00 ч. "Арт театър" ще радва своята публика с късче българско изкуство! Приятно гледане!
ОБИЧАЙ МЕ БАВНО
02:12
Art Theater Berlin

ОБИЧАЙ МЕ БАВНО

ПЕТЪР АНТОНОВ ЧЕТЕ "ОБИЧАЙ МЕ БАВНО" НА ПОЕТА ДОБРОМИР БАНЕВ Добромир Банев е български поет, юрист и публицист. Работи по специалността в различни адвокатски кантори и в Министерство на земеделието. Междувременно пише за периодичния печат и електронните медии. Първата му книга „Еднакво различни“ излиза през 2011 г. Следват две книги, издадени в съавторство с поетесата Маргарита Петкова – „Абсурдни времена – 1 и 2“. По „Абсурдни времена“ в Театър „Сълза и смях“ се играе спектакъл в изпълнение на актьорите Нона Йотова и Петър Антонов. През 2014 г. излиза книгата „В понеделник ще е късно“. През 2015 г. негови творби са включени в Антология „Поезия 21 век“ и в други сборници за съвременна българска поезия. В началото на 2016 г. излиза книгата „Зад огледалото“, включваща 33 негови стихотворения и 33 от Маргарита Петкова, а на 13 февруари 2017 г. се състои премиерата на „Аз съм в другото такси“ – сборник с къса проза, включващ и фотографии на Ивелина Чолакова. Отново на 13 февруари, но през 2019 г., издава поетичната си книга „Любов до синьо“. Премиерата се състои на същия ден в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. На 6 февруари 2020 г. излиза интимната му лирика „Обичай ме бавно“. Книгата включва най-ембематичните и нови стихове на автора, премиерата е в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. По покана на Арт театър "Катя Костова" и Български културен институт книгата е представена от Петър Антонов пред многобройна публика в Берлин. Добромир Банев е автор на много текстове за популярната музика. "Известни актьори четат съвременни български автори" е свързващо звено между публиката на Арт театър "Катя Костова" и българските творци. Във време на нечувана корона пандемия, в която театралните зали са затворени, съвместно с генералното консулство в Мюнхен успяхме да създадем един малък културен остров, от който всяка неделя излъчваме специално създадени видеа, в които български артисти четат творби на съвременни български автори. По този начин ние популяризираме българските автори и българските артисти сред подрастващите и учениците в българските училища на територията на Германия, Нидерландия и Швейцария. По време на ковид епидемията, всяка неделя в 18:00 ч. "Арт театър" ще радва своята публика с късче българско изкуство! Приятно гледане! Най-простите неща така болят! Любов до синьо. Обич до припадък. Въпроси като ситен дъжд валят. Светът е полудял, животът – сладък. Играем роли в евтин водевил, където се намразваме до вечност. Обноските ни предполагат стил, изгубен със самата ни човечност. Но именно в нелепата среда, която припознаваме за своя, крещим безумно между „не“ и „да“: „Най-истинската истина е моята.“ Въпроси като ситен дъжд валят. Светът е полудял, животът – сладък. Болят най-простите неща, болят! Любов до синьо. Живи – до припадък. © Добромир Банев
СНЕЖЕН ЧОВЕК
04:34
Art Theater Berlin

СНЕЖЕН ЧОВЕК

ИВО СИРОМАХОВ ЧЕТЕ РАЗКАЗА СНЕЖЕН ЧОВЕК Иво Сиромахов е роден на 29 декември 1971 г. в София. През 1990 година завършва Националната гимназия за древни езици и култури. Висшето си образование е завършил през 1996 година в НАТФИЗ, специалност Театрална режисура. Като студент работи в Българското национално радио, където заедно с Ути Бъчваров води предаването „И рибар съм, и ловец съм” в продължение на 5 години. Режисирал е театралните постановки: “Женитба” от Гогол, НАТФИЗ – 1993г., “Обърни се с гняв назад” от Джон Осбърн, Малък градски театър зад канала 1994г. “Макбет” от Уилиам Шекспир, Малък градски театър зад канала, 1995г., “Чаровна нощ” от Славомир Мрожек, ДКТ-Сливен, 1996г. “Били Лъжеца” от Кийт Уотърхаус, Театър на армията, 1997г. Носител е на наградата за дебют в областта на изкуствата през 1995. По покана на Арт театър "Катя Костова" е гостувал в Берлин със спектакъла Островът на Сатиричен театър "Алеко Константинов". От август 1998 г. до април 2000 година Иво Сиромахов работи във вестник „24 часа” като автор на политически фейлетони и завеждащ отдел „Култура”. Публикувал е авторски текстове в “Playboy”, „Hustler”, “MAXIM” и „МAX”. От май 2000 г. е отговорен сценарист на “Шоуто на Слави”. Автор е на книгите: Една нощ в гробищата (1999) Оптимистична теория за българския секс (2007) Дневници и нощници (2008) Още дневници и нощници (2009) Няма смисъл (2009) BG дневници и нощници – Създателите (2010) Няма значение (2011) Очила (2012) Българско криминале (2012) Страшни дневници и нощници (2012) Уважаеми зрители (2013) Български работи (2014) Моят таен любовен живот (2014) 7 жени (2015) Любовни истории (2016) Шекспир 3D (2016) Малки приказки (2016) Българско радио (2017) Събрани дневници и нощници (2017) Скарлет + Иво = ВНЛ (2018) Ку-ку бенд Ад и Рай (2018) Приказки от планината (2018) У майкини (2020) 12 принцеси (2020) Автор е на пиесите: Българско криминале (2009) Сводници (2009 ) Свалячи (2010) Операцията (2011) Клюки (2012) Любовни истории (2012) Правителство (2014) Български истории (2015) Островът (2018) # Кой e Големанов? (2018) – либрето за мюзикъл по пиесата на Ст. Л. Костов Театърчето (2019) "Известни актьори четат съвременни български автори" е свързващо звено между публиката на Арт театър "Катя Костова" и българските творци. Във време на нечувана корона пандемия, в която театралните зали са затворени, съвместно с генералното консулство в Мюнхен успяхме да създадем един малък културен остров, от който всяка неделя в 18 ч. излъчваме специално създадени видеа, в които български артисти четат творби на съвременни български автори. По този начин ние популяризираме българските автори и българските артисти сред подрастващите и учениците в българските училища на територията на Германия, Нидерландия и Швейцария. Сборникът Очила съдържа 20 разказа за любовта, сънищата, несбъднатите мечти и прекършените илюзии. В тези разкази Иво Сиромахов изненадва с необичаен за него романтичен стил, а рисунките на Ива Сашева ни отвеждат в един вълшебен свят. Това е една книга, която ще ви докосне. Приятно гледане!
КОЛЕДНИ СТИХОВЕ
03:03
Art Theater Berlin

КОЛЕДНИ СТИХОВЕ

БИЛЯНА ПЕТРИНСКА ЧЕТЕ КОЛЕДНИ СТИХОВЕ ЗА ДЕЦА "Известни актьори четат съвременни български автори" е свързващо звено между публиката на Арт театър "Катя Костова" и българските творци. Във време на нечувана корона пандемия, в която театралните зали са затворени, съвместно с генералното консулство в Мюнхен успяхме да създадем един малък културен остров, от който всяка неделя излъчваме специално създадени видеа, в които български артисти четат творби на съвременни български автори. По този начин ние популяризираме българските автори и българските артисти сред подрастващите и учениците в българските училища на територията на Германия, Нидерландия и Швейцария. По време на ковид епидемията, всяка неделя в 18:00 ч. "Арт театър" ще радва своята публика с късче българско изкуство! Приятно гледане!
НА МАЙКА БЪЛГАРИЯ
02:52
Art Theater Berlin

НА МАЙКА БЪЛГАРИЯ

ПРОФЕСОР АТАНАС АТАНАСОВ ЧЕТЕ СТИХОТВОРЕНИЕТО "НА МАЙКА БЪЛГАРИЯ" НА ПОЕТА ГЕОРГИ ВРЪБЧЕВ "Известни актьори четат съвременни български автори" е свързващо звено между публиката на Арт театър "Катя Костова" и българските творци. Във време на нечувана корона пандемия, в която театралните зали са затворени, съвместно с генералното консулство в Мюнхен успяхме да създадем един малък културен остров, от който всяка неделя излъчваме специално създадени видеа, в които български артисти четат творби на съвременни български автори. По този начин ние популяризираме българските автори и българските артисти сред подрастващите и учениците в българските училища на територията на Германия, Нидерландия и Швейцария. Георги Връбчев е автор на книгата „Някъде...там...някъде”, 2008 г., ISBN 978-954-463-104-8 Стихотворението му „На Майка България” е включено в италианския поетичен сборник „L`ATTESA”/”ОЧАКВАНЕ”, издаден през 2012 г. Печели първо място в категория - проза на шестнадесетото издание на международния конкурс “La Piazzetta” 2014, проведен в гр. Салерно, Италия - с разказа си „Коледа”. На същия конкурс, в категория – поезия, стихотворението му “Morituri te salutant” е отличено с грамота. Разказът му „Коледа” е включен в „Алманах „Нова българска литература” Проза 2014” на Фондация „Буквите”. Разказът му „Пътят на Уил” е включен в сборника на издателство „Gaiana book&art studio” – „Вдъхновени от Краля”, 2014 г.. Печели специалната награда на Регион Кампания и трето място в категория - проза на седемнадесетото издание на международния конкурс “La Piazzetta” 2015, проведен в гр. Салерно, Италия - с разказа си „Стела”. Разказът му „Песента на глухаря” е отпечатан в бр. 29/2015 г. на вестник „Словото”. Проф. Атанас Атанасов е български актьор и преподавател в НАТФИЗ. Има получени награди за роли в спектаклите: “Прокурорът”, “В полите на Витоша”, “Нощта на Трибадите”, “Опит за летене”, “Красива птичка с цвят зелен”, “Пикльото” , “АРТ”, “Майстори”, “Евроспорт” и др. АСКЕЕР 2008 за ролята на Енрик Фонд от „Шведска защита”- театър „Зад канала“. АСКЕЕР 2014 за ролята на Труман от „Хората от Оз“- „Театър 199“. „Златен век 2015“ на МК „За голям принос в областта на културата“. По време на ковид епидемията, всяка неделя в 18:00 ч. "Арт театър" ще радва своята публика с късче българско изкуство! Приятно гледане!
ЧУДНА ЛЯТНА НОЩ
02:00
Art Theater Berlin

ЧУДНА ЛЯТНА НОЩ

ТАТЯНА ЛОЛОВА ЧЕТЕ ОТКЪС ОТ КНИГАТА НА ЯНА БОРИСОВА ЧУДНА ЛЯТНА НОЩ Татяна Лолова е една от най-обичаните български актриси. Завършва актьорско майсторство през 1955 г. в класа на професор Стефан Сърчаджиев. Следва заедно с Ицхак Финци, Григор Вачков, Никола Анастасов и други забележителни актьори. През 1955 – 56 г. играе в Драматичен театър „Сава Огнянов“ в Русе. През 1957 г. става първата актриса, официално назначена в новоформираната трупа на Сатиричния театър, където играе до 1976 г. От 1977 – 1989 г. е в театър „София“, след което се завръща в Сатиричния театър през 1989. Играе и на сцената на Театър 199, където отбеляза 10 години на хитовия моноспектакъл Duende по текстове на Румяна Апостолова, Лорка и др., режисьор Съни Сънински – в историята са записани над 300 изиграни представления в България и чужбина. По покана на Арт театър "Катя Костова" Duende е изиграно в най-големите немски градове. В Театър 199 също играе в постановките „Старомодна комедия“ от Алексей Арбузов и „Нищо не помня“ от Артър Милър. на славата пред Театър 199 – пано с отпечатъци, послание и шарж на Татяна Лолова. Нейните отпечатъци могат да бъдат видени на Стената на славата пред Театър 199. Член е на Съюза на българските филмови дейци (1987). Написва автобиографичната книга „1/2 живот“. Наскоро голямата актриса Татяна Лолова представи и втората си книга "Дневници и делници" под редакцията на журналиста Георги Тошев. Носител на следните награди: Заслужил артист (1972); Народен артист (1986); Орден „Кирил и Методий“ – III степен (1963); „Награда на Съюз на артистите в България за женска роля“ за (Лиди Василевна) в постановката „Старомодна комедия“ (1977); „Награда на Съюз на артистите в България за женска роля“ за (Уини) в постановката „Щастливи дни“ (1992); „Аскеер за женска роля“ за (Уини) в постановката „Щастливи дни“ (1992); „III награда за актьорско майсторство“ на I национален преглед на камерните театрални постановки (Враца, 1977); Наградата за женска роля за ролята на (Ангелина) в филма Авантюра на фестивала Златната ракла (1992); Орден „Стара планина“. Яна Борисова завършва история на изкуството. Пише пиеси, книги, разкази и филмови сценарии. Най-известните ѝ драматургични текстове са „Малка пиеса за детска стая“, „Приятнострашно“ и „ХОРАТА ОТ ОЗ“. По покана на Арт театър "Катя Костова" постановките "Приятнострашно" и "Хората от Оз" са изиграни на сцените на най-големите градове в Германия. През 2008 г. министерството на културата на Франция, Еditions Théâtrales, Тheatre Odeon и Avignon Theatre Festival избират Яна Борисова да бъде представител на България в проекта „27 пиеси от Европа“. Текстовете ѝ са поставени и издадени в България, Белгия, Франция, Сърбия, Русия, Аржентина, САЩ, Италия и Германия. Нейни произведения са и „Кралица на прозореца“, „За замъците, валежите, роднините и любовта“, „Тихи невидими хора“, „Книгата, която се оказа дневник“, „Уилъби“, „Няколко истории за кралици и крале“ и др. Носителка е на наградите: Икар (2008, 2010, 2014), Аскеер (2008), Наградата на независимата критика, Наградата за камерна пиеса, наградата Златно перо, наградата Нова европейска драма и др. Многократно е номинирана за различни европейски отличия за драматургия и литература. Участва във всички театрални фестивали в Европа. "Известни актьори четат съвременни български автори" е свързващо звено между публиката на Арт театър "Катя Костова" и българските творци. Във време на нечувана корона пандемия, в която театралните зали са затворени, съвместно с генералното консулство в Мюнхен успяхме да създадем един малък културен остров, от който всяка неделя излъчваме специално създадени видеа, в които български артисти четат творби на съвременни български автори. По този начин ние популяризираме българските автори и българските артисти сред подрастващите и учениците в българските училища на територията на Германия, Нидерландия и Швейцария.
ГЕРМАНКАТА
05:52
Art Theater Berlin

ГЕРМАНКАТА

ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА АЛБЕНА МИХОВА Е В ПАМЕТ НА ДИМО СТОЯНОВ ОТ P.I.F. ПИЕСАТА Е НЕДОВЪРШЕНАТА ТЕАТРАЛНА ПОСТАНОВКА, КОЯТО ДИМО Е РЕПЕТИРАЛ ЗАЕДНО С ЛЮБИМАТА СИ КОЛЕЖКА И ПРИЯТЕЛ АЛБЕНА МИХОВА. МОНОЛОГЪТ ГЕРМАНКАТА Е ОТ ПИЕСАТА ЦЕЛУВКАТА НА АНИ ПЕТРОВА. "Известни актьори четат съвременни български автори" е свързващо звено между публиката на Арт театър "Катя Костова" и българските творци. Във време на нечувана корона пандемия, в която театралните зали са затворени, съвместно с генералното консулство в Мюнхен успяхме да създадем един малък културен остров, от който всяка неделя излъчваме специално създадени видеа, в които български артисти четат творби на съвременни български автори. По този начин ние популяризираме българските автори и българските артисти сред подрастващите и учениците в българските училища на територията на Германия, Нидерландия и Швейцария. Албена Михова е родена е в град Варна в семейство на актьори. В тийнейджърските си години се обучава две години в школата към театър „Стоян Бъчваров“ и през 1994г. заминава за София, за да учи в НАТФИЗ „Кръстю Сарафов“ , специалността „Кукли“. Все още студентка, тя е избрана за част от екипа на „Хъшове“ и играе четири години. След това започва да работи за „Шоуто на Слави“, където играе две години. Една от любимите и роли в шоуто е на Елена Костова, жената на Иван Костов. Става част от трупата на Малък градски театър „Зад канала“, но играе на сцените и на други театри – „Мелпомена“, Младежкия театър, „Сълза и смях“, „Искри и сезони“, Русенски театър и др. Паралелно с участията си в театрите, тя играе и в комедийните предавания „Бай брадър“ и „Пълна лудница“. Участвала е и в предаванията „Като две капки вода“ и „Dancing stars“. Участва в български игрални филми. Албена Михова е актриса от щатната трупа на Сатиричния театър от пролетта на 2018 г. Можете да я гледате в ролите на: Жената - Сама жена от Дарио Фо и Франка Раме и Муза Хананова - Провинциални анекдоти от Александър Вампилов. Ръководител и преподавател в Актьорска школа - Албена Михова. Тя е една запомняща се актриса с много таланти, способна да остави усмивка у всеки. Албена Михова е част от звездните приятели и съмишленици на Арт театър. Ана Петрова е българска актриса и драматург. Завършва през 1977 г. актьорско майсторство за драматичен театър във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на професор Кръстьо Мирски. След това започва да работи на сцената на театрите в Пловдив и Смолян. След 1982 г. влиза в трупата на Младежкия театър. Играе и в радио театъра. Анна е един от най-популярните съвременни български драматурзи. Нейни пиеси, особено адаптации на мюзикъли и авторски комедии се играят на почти всички големи сцени в страната. Най-известните и драматични творби са „Видело“, „Сводът“ и сценарият на филма „Кажи здравей на татко“. Има издадена книга с модерни пиеси. Петрова играе майката на Пацо в сериала „Полицаите от края на града“. Награди: Най-добър млад български артист, 1980 Най-добър европейски артист от Фестивала в Сараево, 1998 Награда за „Кажи здравей на татко“, Марсилия, 2003 Най-добра главна женска роля, Казахстан 2012
ЗА ПРЪВ ПЪТ С АВТОБУС В БЕРЛИН
09:44
Art Theater Berlin

ЗА ПРЪВ ПЪТ С АВТОБУС В БЕРЛИН

ЛЮБОМИР НЕЙКОВ ЧЕТЕ РАЗКАЗ НА ВЕСО ПОРТАРСКИ Любомир Нейков завършва НАТФИЗ в класа по куклено актьорско майсторство на проф. Румен Рачев. От 1998 до 2006 работи в „Хъшове“, „Шоуто на Слави“ и в театрална формация Мелпомена. В „Шоуто на Слави“ Любомир Нейков изпълнява едни от най-успешните, правени от български актьор, имитации на съществуващи личности (Бойко Борисов, Иван Костов и др.) – мъже и жени. През септември 2006 г., заедно с Евтим Милошев, основава продуцентска компания „Дрийм Тийм Прадакшънс“. През 2007 г. заедно със своите колеги Христо Гърбов, Руслан Мъйнов и Кръстю Лафазанов създава първото и единствено по рода си авторско комедийно предаване в българския телевизионен ефир „Комиците“. Компанията реализира и най-хитовият комедиен сериал в България – „Столичани в повече“, който отбелязва рекордна гледаемост, достигайки до 2.2 милиона зрители на епизод. За 9-годишната си история „Дрийм Тийм Прадакшънс“ е натрупала опит в продуциране на предаванията „Нека говорят“, пет сезона на един от най-успешните риалити формати в света — Сървайвър”, специализираните предавания „Операция Слава“, „Урок по Родолюбие“ и „Българските следи“ и др. Ръководената от Любомир Нейков продуцентска компания успешно продуцира и два театрални проекти, като илюзионния спектакъл „Магията на Ненчо“, който се играе на сцената на театър Българска Армия и „Скакалци“ на Ст. Л. Костов на сцената на Държавен сатиричен театър. Именно за реализацията на спектакъла „Магията на Ненчо“, през 2008 г. Любомир Нейков купува целия реквизит, албуми със снимки, костюми и касети със записи от представления на илюзиониста Орфи. Любомир Нейков подкрепя проекта "Известни актьори четат съвременни български автори". Весо Портарски (Veso Portarsky) е роден и отрасъл в София. Възпитаник е на 91 Немска Гимназия. Завършва с отличие магистратура по бизнес администрация в Берлин и Амстердам. 2005 печели конкурс за перспективни млади автори, което му дава право да работи с нобелиската Херта Мюлер над своите текстове. 2015 излиза първата ми книга на немски със заглавието „Най-големият оргазъм на Балканите“. Втората му книга „Виното, което не биваше да бъде пито“ излиза през август 2017, а последната му "Прочутите" се публикува пред есента на 2019. Неговите разкази са издадени в две антологии на швейцарското издателство Диогенес заедно с разказите на Куелю, Чехов, Ървинг и Хемингуей , както и в немските списания Шпигел и Сити магацин. "Известни актьори четат съвременни български автори" е свързващо звено между публиката на Арт театър "Катя Костова" и българските творци. Във време на нечувана корона пандемия, в която театралните зали са затворени, съвместно с генералното консулство в Мюнхен успяхме да създадем един малък културен остров, от който всяка неделя излъчваме специално създадени видеа, в които български артисти четат творби на съвременни български автори. По този начин ние популяризираме българските автори и българските артисти сред подрастващите и учениците в българските училища на територията на Германия, Нидерландия и Швейцария.
ЦЕЛУНИ БУЛКАТА
02:08
Art Theater Berlin

ЦЕЛУНИ БУЛКАТА

ГЕРИ ТУРИЙСКА ЧЕТЕ СТИХОТВОРЕНИЕТО "ЦЕЛУНИ БУЛКАТА" ОТ КНИГАТА НА ВАНЯ ЩЕРЕВА "ОЩЕ ВЪВ ВТОРНИК". Ваня Щерева е българска актриса, писател, музикант и дизайнер. След десетгодишна пауза, през 2020г. излезе новата ѝ книга „Още във вторник“, издадена от Пощенска кутия за приказки. Сборникът съдържа най-новите разкази на Ваня, комбинирана с красива поезия. Гергана Турийска е писател, музикант и създател на литературния формат „Пощенска кутия за приказки“. Вече 10 години Гери събира и представя най-новата българска литература с превърналите се в хит четения с популярни актьори. Издателството ѝ, което носи същото име, дава възможност на дебютанти да достигнат до широката публика както в България, така и до българските общности в цяла Европа и САЩ. "Известни актьори четат съвременни български автори" е свързващо звено между публиката на Арт театър "Катя Костова" и българските творци. Във време на нечувана корона пандемия, в която театралните зали са затворени, съвместно с генералното консулство в Мюнхен успяхме да създадем един малък културен остров, от който всяка неделя излъчваме специално създадени видеа, в които български артисти четат творби на съвременни български автори. По този начин ние популяризираме българските автори и българските артисти сред подрастващите и учениците в българските училища на територията на Германия, Нидерландия и Швейцария.
ГОЛЯМАТА ЛЮБОВ
01:37
Art Theater Berlin

ГОЛЯМАТА ЛЮБОВ

МАРИАН ВЪЛЕВ ЧЕТЕ СТИХОТВОРЕНИЕТО НА ДОБРОМИР БАНЕВ "ГОЛЯМАТА ЛЮБОВ" Мариан Вълев е един от най-популярните съвременни български актьори. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на професор Енчо Халачев през 1993 г. Участва в постановките на Театър 199 „Изгори го“ от Ланфорд Уилсън, реж. Христо Христов и „Подземни чайки“ от Алфонсо Вайехо, реж. Ивайло Христов. Първият филм, в който се снима, е „Граница“. Следващото му появяване е в „Лов на дребни хищници“. Играе ролята на Росен Гацов – Куката в „Под прикритие“. Снима се в международни филмови продукции. Режисьор на филма "Лошо момиче", който бе представен в германските кинозали от Арт театър "Катя Костова". Добромир Банев е български поет, юрист и публицист. Работи по специалността в различни адвокатски кантори и в Министерство на земеделието. Междувременно пише за периодичния печат и електронните медии. Първата му книга „Еднакво различни“ излиза през 2011 г. Следват две книги, издадени в съавторство с поетесата Маргарита Петкова – „Абсурдни времена – 1 и 2“. По „Абсурдни времена“ в Театър „Сълза и смях“ се играе спектакъл в изпълнение на актьорите Нона Йотова и Петър Антонов. През 2014 г. излиза книгата „В понеделник ще е късно“. През 2015 г. негови творби са включени в Антология „Поезия 21 век“ и в други сборници за съвременна българска поезия. В началото на 2016 г. излиза книгата „Зад огледалото“, включваща 33 негови стихотворения и 33 от Маргарита Петкова, а на 13 февруари 2017 г. се състои премиерата на „Аз съм в другото такси“ – сборник с къса проза, включващ и фотографии на Ивелина Чолакова. Отново на 13 февруари, но през 2019 г., издава поетичната си книга „Любов до синьо“. Премиерата се състои на същия ден в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. На 6 февруари 2020 г. излиза интимната му лирика „Обичай ме бавно“. Книгата включва най-ембематичните и нови стихове на автора, премиерата е в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. По покана на Арт театър "Катя Костова" и Български културен институт книгата е представена от Петър Антонов пред многобройна публика в Берлин. Добромир Банев е автор на много текстове за популярната музика. "Известни актьори четат съвременни български автори" е свързващо звено между публиката на Арт театър "Катя Костова" и българските творци. Във време на нечувана корона пандемия, в която театралните зали са затворени, съвместно с генералното консулство в Мюнхен успяхме да създадем един малък културен остров, от който всяка неделя излъчваме специално създадени видеа, в които български артисти четат творби на съвременни български автори. По този начин ние популяризираме българските автори и българските артисти сред подрастващите и учениците в българските училища на територията на Германия, Нидерландия и Швейцария. По време на ковид епидемията, всяка неделя в 18:00 ч. "Арт театър" ще радва своята публика с късче българско изкуство! Приятно гледане!
МАЙСТОРЪТ НА ОРЕОЛИ И ПИРИНЧЕНИЯТ ЛЕГЕН
08:21
Art Theater Berlin

МАЙСТОРЪТ НА ОРЕОЛИ И ПИРИНЧЕНИЯТ ЛЕГЕН

ДИМИТЪР БАНЕНКИН ЧЕТЕ "МАЙСТОРЪТ НА ОРЕОЛИ И ПИРИНЧЕНИЯТ ЛЕГЕН" НА АЛЕКСАНДЪР СЕКУЛОВ. Роденият в Пазарджик през 1962г. Димитър Баненкин е завършил ВИТИЗ в класа на проф. Димитрина Гюрова. Той е един от създателите на Малък градски театър „Зад канала“. Самият той е открит за театъра като актьор едва 10-годишен от интелектуалците Йордан Радичков и Крикор Азарян. Участва в постановките “Морско синьо”, “Сън в лятна нощ”, “Звезди на утринното небе”, “Остров на два етажа”, “Питър Пан”, “Хоровод”, “Измяна”, “Стари Времена”, “Телевизионна Мрежа”, “Под Игото”, “Тъпи ентусиасти”, “Вихрушка”, “Обичай ме”, “Откачена Фамилия”, “Боинг, Боинг”, “Специални поводи”, “Марихуаната на мама е най добра”….и др. Популярния актьор участва във филмите “Място под слънцето”, “Под Игото”, “Дамсцена”, “Посоки”, “Хел Бой”, “Възходът на Варварите”, “Две сърца в едно”, “Кръвта на Пеликана”, “Спекуланти”. Сериали: “Неданите”, “Секс, лъжи&ТВ”, “Под прикритие”, “Скъпи наследници”, “All inclusiv” Работил е в Драматичен театър Пазарджик , Театър София, Малък градски театър зад канала, Драматичен театър Пловдив, а от 2017 е част от Сатиричен театър “Алеко Константов”. Александър Секулов е роден на 6 януари 1964 година в Пловдив. Работи като драматург на Драматичен театър – Пловдив. Автор е на пиесите: „Няма ток за електрическия стол”/2015/, „Дебелянов и ангелите“ /2018/, „Одисей“ /2019/ ,както и на драматизациите „Възвишение” по романа на Милен Русков, „Вълци” по „Трънски разкази” на Петър Делчев, „ Закуска в Тифани“ по Труман Капоти, „Коприна“ по Алесандро Барико, „Остап Бендер или критика на чистия разум“ по Платонов, Ерофеев, Илф и Петров. Автор е на превода и сценичния вариант на спектакъла „Калигула“ в Народен театър „Иван Вазов“. Два пъти носител на националната награда „Аскеер“ за съвременна драматургия за 2016 и 2019 години. Автор е книгите със стихове “ Седмо небе “ /1988/ „Високо, над далечи