top of page
МОЛИТВА
02:03
Art Theater Berlin

МОЛИТВА

МАРИУС КУРКИНСКИ ЧЕТЕ "МОЛИТВА" "Известни актьори четат съвременни български автори" е свързващо звено между публиката на Арт театър "Катя Костова" и българските творци. Във време на нечувана корона пандемия, в която театралните зали са затворени, съвместно с генералното консулство в Мюнхен успяхме да създадем един малък културен остров, от който всяка неделя излъчваме специално създадени видеа, в които български артисти четат творби на съвременни български автори. По този начин ние популяризираме българските автори и българските артисти сред подрастващите и учениците в българските училища на територията на Германия, Нидерландия и Швейцария. По време на ковид епидемията, всяка неделя в 18:00 ч. "Арт театър" ще радва своята публика с късче българско изкуство! Приятно гледане! Маруис Куркински чете „Молитва“. АТАНАС ДАЛЧЕВ МОЛИТВА Аз не помня, аз не съм видял минаха ли моите години? Ти не ме оставяй да загина, господи, преди да съм живял! Изведи ме вън от всяка сложност, научи ме пак на простота: да отдавам сетния петак от сърце на срещнатия просек. Да усещам своя радостта на невинното дете, което първите снежинки от небето сбира със отворена уста. И без свян да мога да говоря с простите на прост неук език... Научи ме, господи велик, да живея като всички хора.
БРЯГ С ЦВЯТ НАЙ-ЗЕЛЕН
02:15
Art Theater Berlin

БРЯГ С ЦВЯТ НАЙ-ЗЕЛЕН

СТЕФАН ВЪЛДОБРЕВ ЧЕТЕ „БРЯГ С ЦВЯТ НАЙ-ЗЕЛЕН“ "Известни актьори четат съвременни български автори" е свързващо звено между публиката на Арт театър "Катя Костова" и българските творци. Във време на нечувана корона пандемия, в която театралните зали са затворени, съвместно с генералното консулство в Мюнхен успяхме да създадем един малък културен остров, от който всяка неделя излъчваме специално създадени видеа, в които български артисти четат творби на съвременни български автори. По този начин ние популяризираме българските автори и българските артисти сред подрастващите и учениците в българските училища на територията на Германия, Нидерландия и Швейцария. По време на ковид епидемията, всяка неделя в 18:00 ч. "Арт театър" ще радва своята публика с късче българско изкуство! Приятно гледане! Стефан Вълдобрев чете „Бряг с цвят най-зелен“. Сламено поле и една река накрая... там слънцето пече - ето за това мечтая. Pаница и колело, дъх на сено... Дъх на сено, раница и колело... Tръгвам пак към онзи бряг със цвят най-зелен, където беше май всеки ден. Tам изоставихме смеха. Tам потъна радостта. Kъдето чака ме пак колело. Eдин далечен бряг... И сено. Бях изгубил пътя, но намерих праг. Пак имам пред себе си дом. Дървена веранда, проветрена стая...Tи ми се усмихваш, докато приготвям чая. Hеоправено легло, дъх на сено... Дъх на сено, неоправено легло... Tръгвам пак към онзи бряг... - Някъде чудеса, случват се нали? Знам място по-добро. - Кажи! Kъде е то?
ЛЮСИ ДЯКОВСКА ЧЕТЕ МАРИЯ ЛАЛЕВА
02:19
Art Theater Berlin

ЛЮСИ ДЯКОВСКА ЧЕТЕ МАРИЯ ЛАЛЕВА

Людмила Любомирова Дяковска е българска поп певица, член на германската поп група „Ноу Ейнджълс“. Подкрепя инициативата "Известни актьори четат съвременни български автори", която е свързващо звено между публиката на Арт театър "Катя Костова" и българските творци. Мария Лалева е поет, писател и сценарист на кинопродукцията за българската мечта „Дамасцена“. Книгата „Живот в скалите” е най-продаваната българска книга за десетилетието. По покана на Арт театър "Катя Костова" книгата е представена от обичаната актриса Татяна Лолова пред огромна публика в най-големите градове на Германия. Във време на нечувана корона пандемия, в която театралните зали са затворени, съвместно с генералното консулство в Мюнхен успяхме да създадем един малък културен остров, от който всяка неделя в 18 ч. излъчваме специално създадени видеа, в които български артисти четат творби на съвременни български автори. По този начин ние популяризираме българските автори и българските артисти сред подрастващите и учениците в българските училища на територията на Германия, Нидерландия и Швейцария. Приятно гледане! Люси Дяковска чете Мария Лалева Понеже ми се пръсна ореола (да, онзи на светицата добра) в една пробита безполезна лодка, заседнала във пясък и в тъга, а ангелските ми криле безшумно окапаха до голо, до провал, понеже всичкия тютюн изпуших до черно и свистене в дроба бял, понеже водката не беше силна да ме разплаче и разсъблече, понеже неизменно се повдигах, когато ме обиждаше джудже, понеже от мъжете оглупели от плът и вино, его и пари, запомних само онзи закъснелия с разплакани от гняв и страх очи, сега вървя по-гола и от охлюв, готова и за клада, и за храм и знам, че някой с камък от тълпата ще бъде пръв. Но после ще е сам.
ХУБАВАТА ХОЛМИЕР
05:36
Art Theater Berlin

ХУБАВАТА ХОЛМИЕР

БОРЯНА БРАТОЕВА ЧЕТЕ "ХУБАВАТА ХОЛМИЕР" ОТ ГАНКА ФИЛИПОВСКА Боряна Братоева е българска актриса. Завършва „Актьорство за драматичен театър“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. Маргарита Младенова. Става част от трупата на Драматичен театър „Н. О. Масалитинов“ в Пловдив. Ганка Филиповска е родена във Варна и завършила българска филология във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Редактира произведения на съвременни български автори и публикува поезия и проза в списанията „Пламък“, „Везни“, „Знаци“ и във вестниците „КИЛ“ и „Труд“. Награждавана е за поезия в конкурса „Още стихове за вечните неща“ и за разказ в „Състояние на полет“ и в „Елате ни вижте“. "Известни актьори четат съвременни български автори" е свързващо звено между публиката на Арт театър "Катя Костова" и българските творци. Във време на нечувана корона пандемия, в която театралните зали са затворени, съвместно с генералното консулство в Мюнхен успяхме да създадем един малък културен остров, от който всяка неделя излъчваме специално създадени видеа, в които български артисти четат творби на съвременни български автори. По този начин ние популяризираме българските автори и българските артисти сред подрастващите и учениците в българските училища на територията на Германия, Нидерландия и Швейцария. По време на ковид епидемията, всяка неделя в 18:00 ч. "Арт театър" ще радва своята публика с късче българско изкуство! Приятно гледане!
ОБИЧАЙ МЕ БАВНО
02:12
Art Theater Berlin

ОБИЧАЙ МЕ БАВНО

ПЕТЪР АНТОНОВ ЧЕТЕ "ОБИЧАЙ МЕ БАВНО" НА ПОЕТА ДОБРОМИР БАНЕВ Добромир Банев е български поет, юрист и публицист. Работи по специалността в различни адвокатски кантори и в Министерство на земеделието. Междувременно пише за периодичния печат и електронните медии. Първата му книга „Еднакво различни“ излиза през 2011 г. Следват две книги, издадени в съавторство с поетесата Маргарита Петкова – „Абсурдни времена – 1 и 2“. По „Абсурдни времена“ в Театър „Сълза и смях“ се играе спектакъл в изпълнение на актьорите Нона Йотова и Петър Антонов. През 2014 г. излиза книгата „В понеделник ще е късно“. През 2015 г. негови творби са включени в Антология „Поезия 21 век“ и в други сборници за съвременна българска поезия. В началото на 2016 г. излиза книгата „Зад огледалото“, включваща 33 негови стихотворения и 33 от Маргарита Петкова, а на 13 февруари 2017 г. се състои премиерата на „Аз съм в другото такси“ – сборник с къса проза, включващ и фотографии на Ивелина Чолакова. Отново на 13 февруари, но през 2019 г., издава поетичната си книга „Любов до синьо“. Премиерата се състои на същия ден в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. На 6 февруари 2020 г. излиза интимната му лирика „Обичай ме бавно“. Книгата включва най-ембематичните и нови стихове на автора, премиерата е в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. По покана на Арт театър "Катя Костова" и Български културен институт книгата е представена от Петър Антонов пред многобройна публика в Берлин. Добромир Банев е автор на много текстове за популярната музика. "Известни актьори четат съвременни български автори" е свързващо звено между публиката на Арт театър "Катя Костова" и българските творци. Във време на нечувана корона пандемия, в която театралните зали са затворени, съвместно с генералното консулство в Мюнхен успяхме да създадем един малък културен остров, от който всяка неделя излъчваме специално създадени видеа, в които български артисти четат творби на съвременни български автори. По този начин ние популяризираме българските автори и българските артисти сред подрастващите и учениците в българските училища на територията на Германия, Нидерландия и Швейцария. По време на ковид епидемията, всяка неделя в 18:00 ч. "Арт театър" ще радва своята публика с късче българско изкуство! Приятно гледане! Най-простите неща така болят! Любов до синьо. Обич до припадък. Въпроси като ситен дъжд валят. Светът е полудял, животът – сладък. Играем роли в евтин водевил, където се намразваме до вечност. Обноските ни предполагат стил, изгубен със самата ни човечност. Но именно в нелепата среда, която припознаваме за своя, крещим безумно между „не“ и „да“: „Най-истинската истина е моята.“ Въпроси като ситен дъжд валят. Светът е полудял, животът – сладък. Болят най-простите неща, болят! Любов до синьо. Живи – до припадък. © Добромир Банев
СНЕЖЕН ЧОВЕК
04:34
Art Theater Berlin

СНЕЖЕН ЧОВЕК

ИВО СИРОМАХОВ ЧЕТЕ РАЗКАЗА СНЕЖЕН ЧОВЕК Иво Сиромахов е роден на 29 декември 1971 г. в София. През 1990 година завършва Националната гимназия за древни езици и култури. Висшето си образование е завършил през 1996 година в НАТФИЗ, специалност Театрална режисура. Като студент работи в Българското национално радио, където заедно с Ути Бъчваров води предаването „И рибар съм, и ловец съм” в продължение на 5 години. Режисирал е театралните постановки: “Женитба” от Гогол, НАТФИЗ – 1993г., “Обърни се с гняв назад” от Джон Осбърн, Малък градски театър зад канала 1994г. “Макбет” от Уилиам Шекспир, Малък градски театър зад канала, 1995г., “Чаровна нощ” от Славомир Мрожек, ДКТ-Сливен, 1996г. “Били Лъжеца” от Кийт Уотърхаус, Театър на армията, 1997г. Носител е на наградата за дебют в областта на изкуствата през 1995. По покана на Арт театър "Катя Костова" е гостувал в Берлин със спектакъла Островът на Сатиричен театър "Алеко Константинов". От август 1998 г. до април 2000 година Иво Сиромахов работи във вестник „24 часа” като автор на политически фейлетони и завеждащ отдел „Култура”. Публикувал е авторски текстове в “Playboy”, „Hustler”, “MAXIM” и „МAX”. От май 2000 г. е отговорен сценарист на “Шоуто на Слави”. Автор е на книгите: Една нощ в гробищата (1999) Оптимистична теория за българския секс (2007) Дневници и нощници (2008) Още дневници и нощници (2009) Няма смисъл (2009) BG дневници и нощници – Създателите (2010) Няма значение (2011) Очила (2012) Българско криминале (2012) Страшни дневници и нощници (2012) Уважаеми зрители (2013) Български работи (2014) Моят таен любовен живот (2014) 7 жени (2015) Любовни истории (2016) Шекспир 3D (2016) Малки приказки (2016) Българско радио (2017) Събрани дневници и нощници (2017) Скарлет + Иво = ВНЛ (2018) Ку-ку бенд Ад и Рай (2018) Приказки от планината (2018) У майкини (2020) 12 принцеси (2020) Автор е на пиесите: Българско криминале (2009) Сводници (2009 ) Свалячи (2010) Операцията (2011) Клюки (2012) Любовни истории (2012) Правителство (2014) Български истории (2015) Островът (2018) # Кой e Големанов? (2018) – либрето за мюзикъл по пиесата на Ст. Л. Костов Театърчето (2019) "Известни актьори четат съвременни български автори" е свързващо звено между публиката на Арт театър "Катя Костова" и българските творци. Във време на нечувана корона пандемия, в която театралните зали са затворени, съвместно с генералното консулство в Мюнхен успяхме да създадем един малък културен остров, от който всяка неделя в 18 ч. излъчваме специално създадени видеа, в които български артисти четат творби на съвременни български автори. По този начин ние популяризираме българските автори и българските артисти сред подрастващите и учениците в българските училища на територията на Германия, Нидерландия и Швейцария. Сборникът Очила съдържа 20 разказа за любовта, сънищата, несбъднатите мечти и прекършените илюзии. В тези разкази Иво Сиромахов изненадва с необичаен за него романтичен стил, а рисунките на Ива Сашева ни отвеждат в един вълшебен свят. Това е една книга, която ще ви докосне. Приятно гледане!
КОЛЕДНИ СТИХОВЕ
03:03
Art Theater Berlin

КОЛЕДНИ СТИХОВЕ

БИЛЯНА ПЕТРИНСКА ЧЕТЕ КОЛЕДНИ СТИХОВЕ ЗА ДЕЦА "Известни актьори четат съвременни български автори" е свързващо звено между публиката на Арт театър "Катя Костова" и българските творци. Във време на нечувана корона пандемия, в която театралните зали са затворени, съвместно с генералното консулство в Мюнхен успяхме да създадем един малък културен остров, от който всяка неделя излъчваме специално създадени видеа, в които български артисти четат творби на съвременни български автори. По този начин ние популяризираме българските автори и българските артисти сред подрастващите и учениците в българските училища на територията на Германия, Нидерландия и Швейцария. По време на ковид епидемията, всяка неделя в 18:00 ч. "Арт театър" ще радва своята публика с късче българско изкуство! Приятно гледане!
НА МАЙКА БЪЛГАРИЯ
02:52
Art Theater Berlin

НА МАЙКА БЪЛГАРИЯ

ПРОФЕСОР АТАНАС АТАНАСОВ ЧЕТЕ СТИХОТВОРЕНИЕТО "НА МАЙКА БЪЛГАРИЯ" НА ПОЕТА ГЕОРГИ ВРЪБЧЕВ "Известни актьори четат съвременни български автори" е свързващо звено между публиката на Арт театър "Катя Костова" и българските творци. Във време на нечувана корона пандемия, в която театралните зали са затворени, съвместно с генералното консулство в Мюнхен успяхме да създадем един малък културен остров, от който всяка неделя излъчваме специално създадени видеа, в които български артисти четат творби на съвременни български автори. По този начин ние популяризираме българските автори и българските артисти сред подрастващите и учениците в българските училища на територията на Германия, Нидерландия и Швейцария. Георги Връбчев е автор на книгата „Някъде...там...някъде”, 2008 г., ISBN 978-954-463-104-8 Стихотворението му „На Майка България” е включено в италианския поетичен сборник „L`ATTESA”/”ОЧАКВАНЕ”, издаден през 2012 г. Печели първо място в категория - проза на шестнадесетото издание на международния конкурс “La Piazzetta” 2014, проведен в гр. Салерно, Италия - с разказа си „Коледа”. На същия конкурс, в категория – поезия, стихотворението му “Morituri te salutant” е отличено с грамота. Разказът му „Коледа” е включен в „Алманах „Нова българска литература” Проза 2014” на Фондация „Буквите”. Разказът му „Пътят на Уил” е включен в сборника на издателство „Gaiana book&art studio” – „Вдъхновени от Краля”, 2014 г.. Печели специалната награда на Регион Кампания и трето място в категория - проза на седемнадесетото издание на международния конкурс “La Piazzetta” 2015, проведен в гр. Салерно, Италия - с разказа си „Стела”. Разказът му „Песента на глухаря” е отпечатан в бр. 29/2015 г. на вестник „Словото”. Проф. Атанас Атанасов е български актьор и преподавател в НАТФИЗ. Има получени награди за роли в спектаклите: “Прокурорът”, “В полите на Витоша”, “Нощта на Трибадите”, “Опит за летене”, “Красива птичка с цвят зелен”, “Пикльото” , “АРТ”, “Майстори”, “Евроспорт” и др. АСКЕЕР 2008 за ролята на Енрик Фонд от „Шведска защита”- театър „Зад канала“. АСКЕЕР 2014 за ролята на Труман от „Хората от Оз“- „Театър 199“. „Златен век 2015“ на МК „За голям принос в областта на културата“. По време на ковид епидемията, всяка неделя в 18:00 ч. "Арт театър" ще радва своята публика с късче българско изкуство! Приятно гледане!
ЧУДНА ЛЯТНА НОЩ
02:00
Art Theater Berlin

ЧУДНА ЛЯТНА НОЩ

ТАТЯНА ЛОЛОВА ЧЕТЕ ОТКЪС ОТ КНИГАТА НА ЯНА БОРИСОВА ЧУДНА ЛЯТНА НОЩ Татяна Лолова е една от най-обичаните български актриси. Завършва актьорско майсторство през 1955 г. в класа на професор Стефан Сърчаджиев. Следва заедно с Ицхак Финци, Григор Вачков, Никола Анастасов и други забележителни актьори. През 1955 – 56 г. играе в Драматичен театър „Сава Огнянов“ в Русе. През 1957 г. става първата актриса, официално назначена в новоформираната трупа на Сатиричния театър, където играе до 1976 г. От 1977 – 1989 г. е в театър „София“, след което се завръща в Сатиричния театър през 1989. Играе и на сцената на Театър 199, където отбеляза 10 години на хитовия моноспектакъл Duende по текстове на Румяна Апостолова, Лорка и др., режисьор Съни Сънински – в историята са записани над 300 изиграни представления в България и чужбина. По покана на Арт театър "Катя Костова" Duende е изиграно в най-големите немски градове. В Театър 199 също играе в постановките „Старомодна комедия“ от Алексей Арбузов и „Нищо не п