top of page
МОЛИТВА
02:03
Art Theater Berlin

МОЛИТВА

МАРИУС КУРКИНСКИ ЧЕТЕ "МОЛИТВА" "Известни актьори четат съвременни български автори" е свързващо звено между публиката на Арт театър "Катя Костова" и българските творци. Във време на нечувана корона пандемия, в която театралните зали са затворени, съвместно с генералното консулство в Мюнхен успяхме да създадем един малък културен остров, от който всяка неделя излъчваме специално създадени видеа, в които български артисти четат творби на съвременни български автори. По този начин ние популяризираме българските автори и българските артисти сред подрастващите и учениците в българските училища на територията на Германия, Нидерландия и Швейцария. По време на ковид епидемията, всяка неделя в 18:00 ч. "Арт театър" ще радва своята публика с късче българско изкуство! Приятно гледане! Маруис Куркински чете „Молитва“. АТАНАС ДАЛЧЕВ МОЛИТВА Аз не помня, аз не съм видял минаха ли моите години? Ти не ме оставяй да загина, господи, преди да съм живял! Изведи ме вън от всяка сложност, научи ме пак на простота: да отдавам сетния петак от сърце на срещнатия просек. Да усещам своя радостта на невинното дете, което първите снежинки от небето сбира със отворена уста. И без свян да мога да говоря с простите на прост неук език... Научи ме, господи велик, да живея като всички хора.
БРЯГ С ЦВЯТ НАЙ-ЗЕЛЕН
02:15
Art Theater Berlin

БРЯГ С ЦВЯТ НАЙ-ЗЕЛЕН

СТЕФАН ВЪЛДОБРЕВ ЧЕТЕ „БРЯГ С ЦВЯТ НАЙ-ЗЕЛЕН“ "Известни актьори четат съвременни български автори" е свързващо звено между публиката на Арт театър "Катя Костова" и българските творци. Във време на нечувана корона пандемия, в която театралните зали са затворени, съвместно с генералното консулство в Мюнхен успяхме да създадем един малък културен остров, от който всяка неделя излъчваме специално създадени видеа, в които български артисти четат творби на съвременни български автори. По този начин ние популяризираме българските автори и българските артисти сред подрастващите и учениците в българските училища на територията на Германия, Нидерландия и Швейцария. По време на ковид епидемията, всяка неделя в 18:00 ч. "Арт театър" ще радва своята публика с късче българско изкуство! Приятно гледане! Стефан Вълдобрев чете „Бряг с цвят най-зелен“. Сламено поле и една река накрая... там слънцето пече - ето за това мечтая. Pаница и колело, дъх на сено... Дъх на сено, раница и колело... Tръгвам пак към онзи бряг със цвят най-зелен, където беше май всеки ден. Tам изоставихме смеха. Tам потъна радостта. Kъдето чака ме пак колело. Eдин далечен бряг... И сено. Бях изгубил пътя, но намерих праг. Пак имам пред себе си дом. Дървена веранда, проветрена стая...Tи ми се усмихваш, докато приготвям чая. Hеоправено легло, дъх на сено... Дъх на сено, неоправено легло... Tръгвам пак към онзи бряг... - Някъде чудеса, случват се нали? Знам място по-добро. - Кажи! Kъде е то?
ЛЮСИ ДЯКОВСКА ЧЕТЕ МАРИЯ ЛАЛЕВА
02:19
Art Theater Berlin

ЛЮСИ ДЯКОВСКА ЧЕТЕ МАРИЯ ЛАЛЕВА

Людмила Любомирова Дяковска е българска поп певица, член на германската поп група „Ноу Ейнджълс“. Подкрепя инициативата "Известни актьори четат съвременни български автори", която е свързващо звено между публиката на Арт театър "Катя Костова" и българските творци. Мария Лалева е поет, писател и сценарист на кинопродукцията за българската мечта „Дамасцена“. Книгата „Живот в скалите” е най-продаваната българска книга за десетилетието. По покана на Арт театър "Катя Костова" книгата е представена от обичаната актриса Татяна Лолова пред огромна публика в най-големите градове на Германия. Във време на нечувана корона пандемия, в която театралните зали са затворени, съвместно с генералното консулство в Мюнхен успяхме да създадем един малък културен остров, от който всяка неделя в 18 ч. излъчваме специално създадени видеа, в които български артисти четат творби на съвременни български автори. По този начин ние популяризираме българските автори и българските артисти сред подрастващите и учениците в българските училища на територията на Германия, Нидерландия и Швейцария. Приятно гледане! Люси Дяковска чете Мария Лалева Понеже ми се пръсна ореола (да, онзи на светицата добра) в една пробита безполезна лодка, заседнала във пясък и в тъга, а ангелските ми криле безшумно окапаха до голо, до провал, понеже всичкия тютюн изпуших до черно и свистене в дроба бял, понеже водката не беше силна да ме разплаче и разсъблече, понеже неизменно се повдигах, когато ме обиждаше джудже, понеже от мъжете оглупели от плът и вино, его и пари, запомних само онзи закъснелия с разплакани от гняв и страх очи, сега вървя по-гола и от охлюв, готова и за клада, и за храм и знам, че някой с камък от тълпата ще бъде пръв. Но после ще е сам.
ХУБАВАТА ХОЛМИЕР
05:36
Art Theater Berlin

ХУБАВАТА ХОЛМИЕР

БОРЯНА БРАТОЕВА ЧЕТЕ "ХУБАВАТА ХОЛМИЕР" ОТ ГАНКА ФИЛИПОВСКА Боряна Братоева е българска актриса. Завършва „Актьорство за драматичен театър“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. Маргарита Младенова. Става част от трупата на Драматичен театър „Н. О. Масалитинов“ в Пловдив. Ганка Филиповска е родена във Варна и завършила българска филология във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Редактира произведения на съвременни български автори и публикува поезия и проза в списанията „Пламък“, „Везни“, „Знаци“ и във вестниците „КИЛ“ и „Труд“. Награждавана е за поезия в конкурса „Още стихове за вечните неща“ и за разказ в „Състояние на полет“ и в „Елате ни вижте“. "Известни актьори четат съвременни български автори" е свързващо звено между публиката на Арт театър "Катя Костова" и българските творци. Във време на нечувана корона пандемия, в която театралните зали са затворени, съвместно с генералното консулство в Мюнхен успяхме да създадем един малък културен остров, от който всяка неделя излъчваме специално създадени видеа, в които български артисти четат творби на съвременни български автори. По този начин ние популяризираме българските автори и българските артисти сред подрастващите и учениците в българските училища на територията на Германия, Нидерландия и Швейцария. По време на ковид епидемията, всяка неделя в 18:00 ч. "Арт театър" ще радва своята публика с късче българско изкуство! Приятно гледане!
ОБИЧАЙ МЕ БАВНО
02:12
Art Theater Berlin

ОБИЧАЙ МЕ БАВНО

ПЕТЪР АНТОНОВ ЧЕТЕ "ОБИЧАЙ МЕ БАВНО" НА ПОЕТА ДОБРОМИР БАНЕВ Добромир Банев е български поет, юрист и публицист. Работи по специалността в различни адвокатски кантори и в Министерство на земеделието. Междувременно пише за периодичния печат и електронните медии. Първата му книга „Еднакво различни“ излиза през 2011 г. Следват две книги, издадени в съавторство с поетесата Маргарита Петкова – „Абсурдни времена – 1 и 2“. По „Абсурдни времена“ в Театър „Сълза и смях“ се играе спектакъл в изпълнение на актьорите Нона Йотова и Петър Антонов. През 2014 г. излиза книгата „В понеделник ще е късно“. През 2015 г. негови творби са включени в Антология „Поезия 21 век“ и в други сборници за съвременна българска поезия. В началото на 2016 г. излиза книгата „Зад огледалото“, включваща 33 негови стихотворения и 33 от Маргарита Петкова, а на 13 февруари 2017 г. се състои премиерата на „Аз съм в другото такси“ – сборник с къса проза, включващ и фотографии на Ивелина Чолакова. Отново на 13 февруари, но през 2019 г., издава поетичната си книга „Любов до синьо“. Премиерата се състои на същия ден в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. На 6 февруари 2020 г. излиза интимната му лирика „Обичай ме бавно“. Книгата включва най-ембематичните и нови стихове на автора, премиерата е в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. По покана на Арт театър "Катя Костова" и Български културен институт книгата е представена от Петър Антонов пред многобройна публика в Берлин. Добромир Банев е автор на много текстове за популярната музика. "Известни актьори четат съвременни български автори" е свързващо звено между публиката на Арт театър "Катя Костова" и българските творци. Във време на нечувана корона пандемия, в която театралните зали са затворени, съвместно с генералното консулство в Мюнхен успяхме да създадем един малък културен остров, от който всяка неделя излъчваме специално създадени видеа, в които български артисти четат творби на съвременни български автори. По този начин ние популяризираме българските автори и българските артисти сред подрастващите и учениците в българските училища на територията на Германия, Нидерландия и Швейцария. По време на ковид епидемията, всяка неделя в 18:00 ч. "Арт театър" ще радва своята публика с късче българско изкуство! Приятно гледане! Най-простите неща така болят! Любов до синьо. Обич до припадък. Въпроси като ситен дъжд валят. Светът е полудял, животът – сладък. Играем роли в евтин водевил, където се намразваме до вечност. Обноските ни предполагат стил, изгубен със самата ни човечност. Но именно в нелепата среда, която припознаваме за своя, крещим безумно между „не“ и „да“: „Най-истинската истина е моята.“ Въпроси като ситен дъжд валят. Светът е полудял, животът – сладък. Болят най-простите неща, болят! Любов до синьо. Живи – до припадък. © Добромир Банев
СНЕЖЕН ЧОВЕК
04:34
Art Theater Berlin

СНЕЖЕН ЧОВЕК

ИВО СИРОМАХОВ ЧЕТЕ РАЗКАЗА СНЕЖЕН ЧОВЕК Иво Сиромахов е роден на 29 декември 1971 г. в София. През 1990 година завършва Националната гимназия за древни езици и култури. Висшето си образование е завършил през 1996 година в НАТФИЗ, специалност Театрална режисура. Като студент работи в Българското национално радио, където заедно с Ути Бъчваров води предаването „И рибар съм, и ловец съм” в продължение на 5 години. Режисирал е театралните постановки: “Женитба” от Гогол, НАТФИЗ – 1993г., “Обърни се с гняв назад” от Джон Осбърн, Малък градски театър зад канала 1994г. “Макбет” от Уилиам Шекспир, Малък градски театър зад канала, 1995г., “Чаровна нощ” от Славомир Мрожек, ДКТ-Сливен, 1996г. “Били Лъжеца” от Кийт Уотърхаус, Театър на армията, 1997г. Носител е на наградата за дебют в областта на изкуствата през 1995. По покана на Арт театър "Катя Костова" е гостувал в Берлин със спектакъла Островът на Сатиричен театър "Алеко Константинов". От август 1998 г. до април 2000 година Иво Сиромахов работи във вестник „24 часа” като автор на политически фейлетони и завеждащ отдел „Култура”. Публикувал е авторски текстове в “Playboy”, „Hustler”, “MAXIM” и „МAX”. От май 2000 г. е отговорен сценарист на “Шоуто на Слави”. Автор е на книгите: Една нощ в гробищата (1999) Оптимистична теория за българския секс (2007) Дневници и нощници (2008) Още дневници и нощници (2009) Няма смисъл (2009) BG дневници и нощници – Създателите (2010) Няма значение (2011) Очила (2012) Българско криминале (2012) Страшни дневници и нощници (2012) Уважаеми зрители (2013) Български работи (2014) Моят таен любовен живот (2014) 7 жени (2015) Любовни истории (2016) Шекспир 3D (2016) Малки приказки (2016) Българско радио (2017) Събрани дневници и нощници (2017) Скарлет + Иво = ВНЛ (2018) Ку-ку бенд Ад и Рай (2018) Приказки от планината (2018) У майкини (2020) 12 принцеси (2020) Автор е на пиесите: Българско криминале (2009) Сводници (2009 ) Свалячи (2010) Операцията (2011) Клюки (2012) Любовни истории (2012) Правителство (2014) Български истории (2015) Островът (2018) # Кой e Големанов? (2018) – либрето за мюзикъл по пиесата на Ст. Л. Костов Театърчето (2019) "Известни актьори четат съвременни български автори" е свързващо звено между публиката на Арт театър "Катя Костова" и българските творци. Във време на нечувана корона пандемия, в която театралните зали са затворени, съвместно с генералното консулство в Мюнхен успяхме да създадем един малък културен остров, от който всяка неделя в 18 ч. излъчваме специално създадени видеа, в които български артисти четат творби на съвременни български автори. По този начин ние популяризираме българските автори и българските артисти сред подрастващите и учениците в българските училища на територията на Германия, Нидерландия и Швейцария. Сборникът Очила съдържа 20 разказа за любовта, сънищата, несбъднатите мечти и прекършените илюзии. В тези разкази Иво Сиромахов изненадва с необичаен за него романтичен стил, а рисунките на Ива Сашева ни отвеждат в един вълшебен свят. Това е една книга, която ще ви докосне. Приятно гледане!
КОЛЕДНИ СТИХОВЕ
03:03
Art Theater Berlin

КОЛЕДНИ СТИХОВЕ

БИЛЯНА ПЕТРИНСКА ЧЕТЕ КОЛЕДНИ СТИХОВЕ ЗА ДЕЦА "Известни актьори четат съвременни български автори" е свързващо звено между публиката на Арт театър "Катя Костова" и българските творци. Във време на нечувана корона пандемия, в която театралните зали са затворени, съвместно с генералното консулство в Мюнхен успяхме да създадем един малък културен остров, от който всяка неделя излъчваме специално създадени видеа, в които български артисти четат творби на съвременни български автори. По този начин ние популяризираме българските автори и българските артисти сред подрастващите и учениците в българските училища на територията на Германия, Нидерландия и Швейцария. По време на ковид епидемията, всяка неделя в 18:00 ч. "Арт театър" ще радва своята публика с късче българско изкуство! Приятно гледане!
НА МАЙКА БЪЛГАРИЯ
02:52
Art Theater Berlin

НА МАЙКА БЪЛГАРИЯ

ПРОФЕСОР АТАНАС АТАНАСОВ ЧЕТЕ СТИХОТВОРЕНИЕТО "НА МАЙКА БЪЛГАРИЯ" НА ПОЕТА ГЕОРГИ ВРЪБЧЕВ "Известни актьори четат съвременни български автори" е свързващо звено между публиката на Арт театър "Катя Костова" и българските творци. Във време на нечувана корона пандемия, в която театралните зали са затворени, съвместно с генералното консулство в Мюнхен успяхме да създадем един малък културен остров, от който всяка неделя излъчваме специално създадени видеа, в които български артисти четат творби на съвременни български автори. По този начин ние популяризираме българските автори и българските артисти сред подрастващите и учениците в българските училища на територията на Германия, Нидерландия и Швейцария. Георги Връбчев е автор на книгата „Някъде...там...някъде”, 2008 г., ISBN 978-954-463-104-8 Стихотворението му „На Майка България” е включено в италианския поетичен сборник „L`ATTESA”/”ОЧАКВАНЕ”, издаден през 2012 г. Печели първо място в категория - проза на шестнадесетото издание на международния конкурс “La Piazzetta” 2014, проведен в гр. Салерно, Италия - с разказа си „Коледа”. На същия конкурс, в категория – поезия, стихотворението му “Morituri te salutant” е отличено с грамота. Разказът му „Коледа” е включен в „Алманах „Нова българска литература” Проза 2014” на Фондация „Буквите”. Разказът му „Пътят на Уил” е включен в сборника на издателство „Gaiana book&art studio” – „Вдъхновени от Краля”, 2014 г.. Печели специалната награда на Регион Кампания и трето място в категория - проза на седемнадесетото издание на международния конкурс “La Piazzetta” 2015, проведен в гр. Салерно, Италия - с разказа си „Стела”. Разказът му „Песента на глухаря” е отпечатан в бр. 29/2015 г. на вестник „Словото”. Проф. Атанас Атанасов е български актьор и преподавател в НАТФИЗ. Има получени награди за роли в спектаклите: “Прокурорът”, “В полите на Витоша”, “Нощта на Трибадите”, “Опит за летене”, “Красива птичка с цвят зелен”, “Пикльото” , “АРТ”, “Майстори”, “Евроспорт” и др. АСКЕЕР 2008 за ролята на Енрик Фонд от „Шведска защита”- театър „Зад канала“. АСКЕЕР 2014 за ролята на Труман от „Хората от Оз“- „Театър 199“. „Златен век 2015“ на МК „За голям принос в областта на културата“. По време на ковид епидемията, всяка неделя в 18:00 ч. "Арт театър" ще радва своята публика с късче българско изкуство! Приятно гледане!
ЧУДНА ЛЯТНА НОЩ
02:00
Art Theater Berlin

ЧУДНА ЛЯТНА НОЩ

ТАТЯНА ЛОЛОВА ЧЕТЕ ОТКЪС ОТ КНИГАТА НА ЯНА БОРИСОВА ЧУДНА ЛЯТНА НОЩ Татяна Лолова е една от най-обичаните български актриси. Завършва актьорско майсторство през 1955 г. в класа на професор Стефан Сърчаджиев. Следва заедно с Ицхак Финци, Григор Вачков, Никола Анастасов и други забележителни актьори. През 1955 – 56 г. играе в Драматичен театър „Сава Огнянов“ в Русе. През 1957 г. става първата актриса, официално назначена в новоформираната трупа на Сатиричния театър, където играе до 1976 г. От 1977 – 1989 г. е в театър „София“, след което се завръща в Сатиричния театър през 1989. Играе и на сцената на Театър 199, където отбеляза 10 години на хитовия моноспектакъл Duende по текстове на Румяна Апостолова, Лорка и др., режисьор Съни Сънински – в историята са записани над 300 изиграни представления в България и чужбина. По покана на Арт театър "Катя Костова" Duende е изиграно в най-големите немски градове. В Театър 199 също играе в постановките „Старомодна комедия“ от Алексей Арбузов и „Нищо не помня“ от Артър Милър. на славата пред Театър 199 – пано с отпечатъци, послание и шарж на Татяна Лолова. Нейните отпечатъци могат да бъдат видени на Стената на славата пред Театър 199. Член е на Съюза на българските филмови дейци (1987). Написва автобиографичната книга „1/2 живот“. Наскоро голямата актриса Татяна Лолова представи и втората си книга "Дневници и делници" под редакцията на журналиста Георги Тошев. Носител на следните награди: Заслужил артист (1972); Народен артист (1986); Орден „Кирил и Методий“ – III степен (1963); „Награда на Съюз на артистите в България за женска роля“ за (Лиди Василевна) в постановката „Старомодна комедия“ (1977); „Награда на Съюз на артистите в България за женска роля“ за (Уини) в постановката „Щастливи дни“ (1992); „Аскеер за женска роля“ за (Уини) в постановката „Щастливи дни“ (1992); „III награда за актьорско майсторство“ на I национален преглед на камерните театрални постановки (Враца, 1977); Наградата за женска роля за ролята на (Ангелина) в филма Авантюра на фестивала Златната ракла (1992); Орден „Стара планина“. Яна Борисова завършва история на изкуството. Пише пиеси, книги, разкази и филмови сценарии. Най-известните ѝ драматургични текстове са „Малка пиеса за детска стая“, „Приятнострашно“ и „ХОРАТА ОТ ОЗ“. По покана на Арт театър "Катя Костова" постановките "Приятнострашно" и "Хората от Оз" са изиграни на сцените на най-големите градове в Германия. През 2008 г. министерството на културата на Франция, Еditions Théâtrales, Тheatre Odeon и Avignon Theatre Festival избират Яна Борисова да бъде представител на България в проекта „27 пиеси от Европа“. Текстовете ѝ са поставени и издадени в България, Белгия, Франция, Сърбия, Русия, Аржентина, САЩ, Италия и Германия. Нейни произведения са и „Кралица на прозореца“, „За замъците, валежите, роднините и любовта“, „Тихи невидими хора“, „Книгата, която се оказа дневник“, „Уилъби“, „Няколко истории за кралици и крале“ и др. Носителка е на наградите: Икар (2008, 2010, 2014), Аскеер (2008), Наградата на независимата критика, Наградата за камерна пиеса, наградата Златно перо, наградата Нова европейска драма и др. Многократно е номинирана за различни европейски отличия за драматургия и литература. Участва във всички театрални фестивали в Европа. "Известни актьори четат съвременни български автори" е свързващо звено между публиката на Арт театър "Катя Костова" и българските творци. Във време на нечувана корона пандемия, в която театралните зали са затворени, съвместно с генералното консулство в Мюнхен успяхме да създадем един малък културен остров, от който всяка неделя излъчваме специално създадени видеа, в които български артисти четат творби на съвременни български автори. По този начин ние популяризираме българските автори и българските артисти сред подрастващите и учениците в българските училища на територията на Германия, Нидерландия и Швейцария.
ГЕРМАНКАТА
05:52
Art Theater Berlin

ГЕРМАНКАТА

ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА АЛБЕНА МИХОВА Е В ПАМЕТ НА ДИМО СТОЯНОВ ОТ P.I.F. ПИЕСАТА Е НЕДОВЪРШЕНАТА ТЕАТРАЛНА ПОСТАНОВКА, КОЯТО ДИМО Е РЕПЕТИРАЛ ЗАЕДНО С ЛЮБИМАТА СИ КОЛЕЖКА И ПРИЯТЕЛ АЛБЕНА МИХОВА. МОНОЛОГЪТ ГЕРМАНКАТА Е ОТ ПИЕСАТА ЦЕЛУВКАТА НА АНИ ПЕТРОВА. "Известни актьори четат съвременни български автори" е свързващо звено между публиката на Арт театър "Катя Костова" и българските творци. Във време на нечувана корона пандемия, в която театралните зали са затворени, съвместно с генералното консулство в Мюнхен успяхме да създадем един малък културен остров, от който всяка неделя излъчваме специално създадени видеа, в които български артисти четат творби на съвременни български автори. По този начин ние популяризираме българските автори и българските артисти сред подрастващите и учениците в българските училища на територията на Германия, Нидерландия и Швейцария. Албена Михова е родена е в град Варна в семейство на актьори. В тийнейджърските си години се обучава две години в школата към театър „Стоян Бъчваров“ и през 1994г. заминава за София, за да учи в НАТФИЗ „Кръстю Сарафов“ , специалността „Кукли“. Все още студентка, тя е избрана за част от екипа на „Хъшове“ и играе четири години. След това започва да работи за „Шоуто на Слави“, където играе две години. Една от любимите и роли в шоуто е на Елена Костова, жената на Иван Костов. Става част от трупата на Малък градски театър „Зад канала“, но играе на сцените и на други театри – „Мелпомена“, Младежкия театър, „Сълза и смях“, „Искри и сезони“, Русенски театър и др. Паралелно с участията си в театрите, тя играе и в комедийните предавания „Бай брадър“ и „Пълна лудница“. Участвала е и в предаванията „Като две капки вода“ и „Dancing stars“. Участва в български игрални филми. Албена Михова е актриса от щатната трупа на Сатиричния театър от пролетта на 2018 г. Можете да я гледате в ролите на: Жената - Сама жена от Дарио Фо и Франка Раме и Муза Хананова - Провинциални анекдоти от Александър Вампилов. Ръководител и преподавател в Актьорска школа - Албена Михова. Тя е една запомняща се актриса с много таланти, способна да остави усмивка у всеки. Албена Михова е част от звездните приятели и съмишленици на Арт театър. Ана Петрова е българска актриса и драматург. Завършва през 1977 г. актьорско майсторство за драматичен театър във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на професор Кръстьо Мирски. След това започва да работи на сцената на театрите в Пловдив и Смолян. След 1982 г. влиза в трупата на Младежкия театър. Играе и в радио театъра. Анна е един от най-популярните съвременни български драматурзи. Нейни пиеси, особено адаптации на мюзикъли и авторски комедии се играят на почти всички големи сцени в страната. Най-известните и драматични творби са „Видело“, „Сводът“ и сценарият на филма „Кажи здравей на татко“. Има издадена книга с модерни пиеси. Петрова играе майката на Пацо в сериала „Полицаите от края на града“. Награди: Най-добър млад български артист, 1980 Най-добър европейски артист от Фестивала в Сараево, 1998 Награда за „Кажи здравей на татко“, Марсилия, 2003 Най-добра главна женска роля, Казахстан 2012
ЗА ПРЪВ ПЪТ С АВТОБУС В БЕРЛИН
09:44
Art Theater Berlin

ЗА ПРЪВ ПЪТ С АВТОБУС В БЕРЛИН

ЛЮБОМИР НЕЙКОВ ЧЕТЕ РАЗКАЗ НА ВЕСО ПОРТАРСКИ Любомир Нейков завършва НАТФИЗ в класа по куклено актьорско майсторство на проф. Румен Рачев. От 1998 до 2006 работи в „Хъшове“, „Шоуто на Слави“ и в театрална формация Мелпомена. В „Шоуто на Слави“ Любомир Нейков изпълнява едни от най-успешните, правени от български актьор, имитации на съществуващи личности (Бойко Борисов, Иван Костов и др.) – мъже и жени. През септември 2006 г., заедно с Евтим Милошев, основава продуцентска компания „Дрийм Тийм Прадакшънс“. През 2007 г. заедно със своите колеги Христо Гърбов, Руслан Мъйнов и Кръстю Лафазанов създава първото и единствено по рода си авторско комедийно предаване в българския телевизионен ефир „Комиците“. Компанията реализира и най-хитовият комедиен сериал в България – „Столичани в повече“, който отбелязва рекордна гледаемост, достигайки до 2.2 милиона зрители на епизод. За 9-годишната си история „Дрийм Тийм Прадакшънс“ е натрупала опит в продуциране на предаванията „Нека говорят“, пет сезона на един от най-успешните риалити формати в света — Сървайвър”, специализираните предавания „Операция Слава“, „Урок по Родолюбие“ и „Българските следи“ и др. Ръководената от Любомир Нейков продуцентска компания успешно продуцира и два театрални проекти, като илюзионния спектакъл „Магията на Ненчо“, който се играе на сцената на театър Българска Армия и „Скакалци“ на Ст. Л. Костов на сцената на Държавен сатиричен театър. Именно за реализацията на спектакъла „Магията на Ненчо“, през 2008 г. Любомир Нейков купува целия реквизит, албуми със снимки, костюми и касети със записи от представления на илюзиониста Орфи. Любомир Нейков подкрепя проекта "Известни актьори четат съвременни български автори". Весо Портарски (Veso Portarsky) е роден и отрасъл в София. Възпитаник е на 91 Немска Гимназия. Завършва с отличие магистратура по бизнес администрация в Берлин и Амстердам. 2005 печели конкурс за перспективни млади автори, което му дава право да работи с нобелиската Херта Мюлер над своите текстове. 2015 излиза първата ми книга на немски със заглавието „Най-големият оргазъм на Балканите“. Втората му книга „Виното, което не биваше да бъде пито“ излиза през август 2017, а последната му "Прочутите" се публикува пред есента на 2019. Неговите разкази са издадени в две антологии на швейцарското издателство Диогенес заедно с разказите на Куелю, Чехов, Ървинг и Хемингуей , както и в немските списания Шпигел и Сити магацин. "Известни актьори четат съвременни български автори" е свързващо звено между публиката на Арт театър "Катя Костова" и българските творци. Във време на нечувана корона пандемия, в която театралните зали са затворени, съвместно с генералното консулство в Мюнхен успяхме да създадем един малък културен остров, от който всяка неделя излъчваме специално създадени видеа, в които български артисти четат творби на съвременни български автори. По този начин ние популяризираме българските автори и българските артисти сред подрастващите и учениците в българските училища на територията на Германия, Нидерландия и Швейцария.
ЦЕЛУНИ БУЛКАТА
02:08
Art Theater Berlin

ЦЕЛУНИ БУЛКАТА

ГЕРИ ТУРИЙСКА ЧЕТЕ СТИХОТВОРЕНИЕТО "ЦЕЛУНИ БУЛКАТА" ОТ КНИГАТА НА ВАНЯ ЩЕРЕВА "ОЩЕ ВЪВ ВТОРНИК". Ваня Щерева е българска актриса, писател, музикант и дизайнер. След десетгодишна пауза, през 2020г. излезе новата ѝ книга „Още във вторник“, издадена от Пощенска кутия за приказки. Сборникът съдържа най-новите разкази на Ваня, комбинирана с красива поезия. Гергана Турийска е писател, музикант и създател на литературния формат „Пощенска кутия за приказки“. Вече 10 години Гери събира и представя най-новата българска литература с превърналите се в хит четения с популярни актьори. Издателството ѝ, което носи същото име, дава възможност на дебютанти да достигнат до широката публика както в България, така и до българските общности в цяла Европа и САЩ. "Известни актьори четат съвременни български автори" е свързващо звено между публиката на Арт театър "Катя Костова" и българските творци. Във време на нечувана корона пандемия, в която театралните зали са затворени, съвместно с генералното консулство в Мюнхен успяхме да създадем един малък културен остров, от който всяка неделя излъчваме специално създадени видеа, в които български артисти четат творби на съвременни български автори. По този начин ние популяризираме българските автори и българските артисти сред подрастващите и учениците в българските училища на територията на Германия, Нидерландия и Швейцария.
ГОЛЯМАТА ЛЮБОВ
01:37
Art Theater Berlin

ГОЛЯМАТА ЛЮБОВ

МАРИАН ВЪЛЕВ ЧЕТЕ СТИХОТВОРЕНИЕТО НА ДОБРОМИР БАНЕВ "ГОЛЯМАТА ЛЮБОВ" Мариан Вълев е един от най-популярните съвременни български актьори. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на професор Енчо Халачев през 1993 г. Участва в постановките на Театър 199 „Изгори го“ от Ланфорд Уилсън, реж. Христо Христов и „Подземни чайки“ от Алфонсо Вайехо, реж. Ивайло Христов. Първият филм, в който се снима, е „Граница“. Следващото му появяване е в „Лов на дребни хищници“. Играе ролята на Росен Гацов – Куката в „Под прикритие“. Снима се в международни филмови продукции. Режисьор на филма "Лошо момиче", който бе представен в германските кинозали от Арт театър "Катя Костова". Добромир Банев е български поет, юрист и публицист. Работи по специалността в различни адвокатски кантори и в Министерство на земеделието. Междувременно пише за периодичния печат и електронните медии. Първата му книга „Еднакво различни“ излиза през 2011 г. Следват две книги, издадени в съавторство с поетесата Маргарита Петкова – „Абсурдни времена – 1 и 2“. По „Абсурдни времена“ в Театър „Сълза и смях“ се играе спектакъл в изпълнение на актьорите Нона Йотова и Петър Антонов. През 2014 г. излиза книгата „В понеделник ще е късно“. През 2015 г. негови творби са включени в Антология „Поезия 21 век“ и в други сборници за съвременна българска поезия. В началото на 2016 г. излиза книгата „Зад огледалото“, включваща 33 негови стихотворения и 33 от Маргарита Петкова, а на 13 февруари 2017 г. се състои премиерата на „Аз съм в другото такси“ – сборник с къса проза, включващ и фотографии на Ивелина Чолакова. Отново на 13 февруари, но през 2019 г., издава поетичната си книга „Любов до синьо“. Премиерата се състои на същия ден в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. На 6 февруари 2020 г. излиза интимната му лирика „Обичай ме бавно“. Книгата включва най-ембематичните и нови стихове на автора, премиерата е в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. По покана на Арт театър "Катя Костова" и Български културен институт книгата е представена от Петър Антонов пред многобройна публика в Берлин. Добромир Банев е автор на много текстове за популярната музика. "Известни актьори четат съвременни български автори" е свързващо звено между публиката на Арт театър "Катя Костова" и българските творци. Във време на нечувана корона пандемия, в която театралните зали са затворени, съвместно с генералното консулство в Мюнхен успяхме да създадем един малък културен остров, от който всяка неделя излъчваме специално създадени видеа, в които български артисти четат творби на съвременни български автори. По този начин ние популяризираме българските автори и българските артисти сред подрастващите и учениците в българските училища на територията на Германия, Нидерландия и Швейцария. По време на ковид епидемията, всяка неделя в 18:00 ч. "Арт театър" ще радва своята публика с късче българско изкуство! Приятно гледане!
МАЙСТОРЪТ НА ОРЕОЛИ И ПИРИНЧЕНИЯТ ЛЕГЕН
08:21
Art Theater Berlin

МАЙСТОРЪТ НА ОРЕОЛИ И ПИРИНЧЕНИЯТ ЛЕГЕН

ДИМИТЪР БАНЕНКИН ЧЕТЕ "МАЙСТОРЪТ НА ОРЕОЛИ И ПИРИНЧЕНИЯТ ЛЕГЕН" НА АЛЕКСАНДЪР СЕКУЛОВ. Роденият в Пазарджик през 1962г. Димитър Баненкин е завършил ВИТИЗ в класа на проф. Димитрина Гюрова. Той е един от създателите на Малък градски театър „Зад канала“. Самият той е открит за театъра като актьор едва 10-годишен от интелектуалците Йордан Радичков и Крикор Азарян. Участва в постановките “Морско синьо”, “Сън в лятна нощ”, “Звезди на утринното небе”, “Остров на два етажа”, “Питър Пан”, “Хоровод”, “Измяна”, “Стари Времена”, “Телевизионна Мрежа”, “Под Игото”, “Тъпи ентусиасти”, “Вихрушка”, “Обичай ме”, “Откачена Фамилия”, “Боинг, Боинг”, “Специални поводи”, “Марихуаната на мама е най добра”….и др. Популярния актьор участва във филмите “Място под слънцето”, “Под Игото”, “Дамсцена”, “Посоки”, “Хел Бой”, “Възходът на Варварите”, “Две сърца в едно”, “Кръвта на Пеликана”, “Спекуланти”. Сериали: “Неданите”, “Секс, лъжи&ТВ”, “Под прикритие”, “Скъпи наследници”, “All inclusiv” Работил е в Драматичен театър Пазарджик , Театър София, Малък градски театър зад канала, Драматичен театър Пловдив, а от 2017 е част от Сатиричен театър “Алеко Константов”. Александър Секулов е роден на 6 януари 1964 година в Пловдив. Работи като драматург на Драматичен театър – Пловдив. Автор е на пиесите: „Няма ток за електрическия стол”/2015/, „Дебелянов и ангелите“ /2018/, „Одисей“ /2019/ ,както и на драматизациите „Възвишение” по романа на Милен Русков, „Вълци” по „Трънски разкази” на Петър Делчев, „ Закуска в Тифани“ по Труман Капоти, „Коприна“ по Алесандро Барико, „Остап Бендер или критика на чистия разум“ по Платонов, Ерофеев, Илф и Петров. Автор е на превода и сценичния вариант на спектакъла „Калигула“ в Народен театър „Иван Вазов“. Два пъти носител на националната награда „Аскеер“ за съвременна драматургия за 2016 и 2019 години. Автор е книгите със стихове “ Седмо небе “ /1988/ „Високо, над далечината“ /1997/; „Карти и географии“ / 2010/; „Море на живите“ /2016/; „Хроники и химни“ /2018/ За книгата „Море на живите” получава националните литературни награди „Перото”, „Николай Кънчев“, „Христо Фотев“, „Орфеев венец“. Автор е на романите „Колекционер на любовни изречения“, „Малката светица и портокалите“, „Господ слиза в Атина“, „Скитникът и синовете“. По мотиви от романа „Островът“ БНТ създаде осем сериен детски игрален филм. Превеждан е на английски, немски, френски, руски, сръбски, македонски, унгарски, арабски. Записът на видеото е осъществен в ателието на един от най-известните пловдивски художници Атанас Хранов. Атанас Хранов завършва Средното училище по изкуства в Котел и през 1987 г. Национална художествена академия специалност „Резба” при професор Антон Дончев. Твори в областта на пластичните изкуства и живописта, смесвайки органично жанровете. Художникът има над 40 самостоятелни изложби като осъществява и съвместни проекти с поетите Веселин Сариев и Александър Секулов. "Известни актьори четат съвременни български автори" е свързващо звено между публиката на Арт театър "Катя Костова" и българските творци. Във време на нечувана корона пандемия, в която театралните зали са затворени, съвместно с генералното консулство в Мюнхен успяхме да създадем един малък културен остров, от който всяка неделя излъчваме специално създадени видеа, в които български артисти четат творби на съвременни български автори. По този начин ние популяризираме българските автори и българските артисти сред подрастващите и учениците в българските училища на територията на Германия, Нидерландия и Швейцария. По време на ковид епидемията, всяка неделя в 18:00 ч. "Арт театър" ще радва своята публика с късче българско изкуство! Приятно гледане!
ЗЕЛДА
04:00
Art Theater Berlin

ЗЕЛДА

АЛЕК АЛЕКСИЕВ ЧЕТЕ "ЗЕЛДА" НА ЕЛИН РАХНЕВ Александър Алексиев е популярен български актьор. Син е на големия актьор Стоян Алексиев. От съвсем малък Александър е убеден, че ще стане актьор. На 16-годишна възраст заминава за САЩ, където завършва средното си образование. А след това и актьорско майсторство. Александър Алексиев се снима се в различни чуждестранни продукции, докато следва и след като завършва. Най-известният филм, от който става част, е "Джак Райън: Теория на хаоса". В него българинът си партнира с голямата холивудска звезда Кенет Брана и се запознава лично с неотразимата Кийра Найтли и с Кевин Костнър. Ролята му е на бодигард на самия г-н Брана, който е и режисьор на лентата. В България се снима в сезоните на "Откраднат живот" като д-р Василев, както и в още 4 пълнометражни български филма. "Воевода" на Зорница София, "Възвишение" по романа на Милен Русков, "Пеещите обувки" на Радослав Спасов и "Радиограмофон" на младата режисьорка Рузие Хасанова. Елин Рахнев в завършил Специална педагогика в „Св. Климент Охридски“, а по-късно учи режисура в НАТФИЗ в класа на Крикор Азарян. Работил е като журналист във вестниците „Денят“ и „Континент“. Четири години е издател и главен редактор на „Витамин Б“ – списание за литература и поезия. В периода 2000 – 2003 г. е драматург на Народния театър „Иван Вазов“, създава „Театър на последния етаж“. От 2006 г. до 2009 г. е драматург на Държавния сатиричен театър „Алеко Константинов“. Основател и сценарист на телевизионните предавания „Кръгове“ по БНТ, „Невалидно“ по bTV, „Арт трафик“ по PRO.BG. Автор в „Суматоха“ и „Панорама“, където авторската му рубрика върви и в момента. Водил е редовни рубрики във вестник „7 дни спорт“, списание „Тема“, списание „Его“. От 2012 г. всяка седмица води авторска рубрика във в. „168 часа“. Автор е на стихосбирките „Съществувам“, „Развяване на минзухара“, „Октомври“, „Канела“ и на пиесите „Боб“, „Флобер“, „Прозорецът на Йонеско“, „Кукувицата“, „Фенове“, „Маршрутка“, „Тест“, „Любов“ и „Свалячи“, "Зелда". Пиесите и стиховете му са преведени на над 20 езика. Член на журито на Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ за 1999 и 2002 г. През 1992 г. с дебютната си стихосбирка „Съществувам“ печели първа награда на конкурса за поезия „Веселин Ханчев“, а през 1999 г. за стихосбирката „Октомври“ печели наградата „Иван Николов“. Елин Рахнев има две награди „Икар“ за драматургия – за пиесите „Боб“ (1999) и „Фенове“ (2003). През 2011 г. печели и „Аскеер“ за текста на пиесата „Тест“. Това видео е част от инициативата на Арт театър "Катя Костова" "Известни актьори четат съвременни български автори". Арт театър "Катя Костова" e свързващо звено между читателите и зрителите извън пределите на България и съвременните български творци. Във време на нечувана корона пандемия, в която театралните зали са затворени, съвместно с генералното консулство в Мюнхен успяхме да създадем един малък културен остров, от който всяка неделя излъчваме специално създадени видеа, в които български артисти четат творби на съвременни български автори. По този начин ние популяризираме българските автори и българските артисти сред подрастващите и учениците в българските училища на територията на Германия, Нидерландия и Швейцария. По време на ковид епидемията, всяка неделя в 18:00 ч. "Арт театър" ще радва своята публика с късче българско изкуство! Приятно гледане!
НА ВЪРХА НА ГЛАДИУСА
05:21
Art Theater Berlin

НА ВЪРХА НА ГЛАДИУСА

КИРИЛ ЕФРЕМОВ ЧЕТЕ "НА ВЪРХА НА ГЛАДИУСА" ОТ НИКОЛАЙ ИЛЧЕВСКИ Кирил Ефремов е популярен български актьор. Завършва НАТФИЗ в класа на проф. Здравко Митков. Играл е в театър „София“, Народния театър „Иван Вазов“, „Българска армия“, „Сълза и смях“, Пловдивския, Сливенския театър и Пернишкия театър. Част е от актьорския състав на Сатиричен театър „Алеко Константинов“ град София. Гостувал е на Арт театър "Катя Костова" с постановки на продуцентска къща "Ажур пико" и на Сатиричен театър „Алеко Константинов“, които са представени в много германски градове. Николай Илчевски е съвременен български писател и журналист, създател и първи главен редактор на вестник Пловдивски новини, както и на частното радио TNN. През 1992 г излиза първата му книга „Десет приказки, които разтърсиха света”. Следват „Коляното на стоножката”, „500 патагонизма”, „Хубавата Иванка” и др. Уникалният хумор на автора и способността му да прави изводи от дреболии го правят любимец на хиляди хора. „Записки от селската кръчма“ е последната книга на Николай Илчевски, в която той изправя другите, а и себе си, пред провокацията да не забравят корена си. Сборникът от 88 разказа изобилства от над 9 години събирани истории от селските кръчми, от пейките пред къщите, от дворовете и плевните. „Селата са най-жизнената тъкан на България. Селото не е престанало да ражда личности – хора, които тръгват от нищото и стигат до най-високото“ – подчертава Илчевски. Той отбелязва, че кръчмата е символично понятие, тя е местният парламент и също лечебницата на селската душа. „В нея като изплачеш душата си и ти олеква. Когато споделиш проблема с цялото село, това вече не е проблем, а задача за решаване.“ "Известни актьори четат съвременни български автори" е свързващо звено между публиката на Арт театър "Катя Костова" и българските творци. Във време на нечувана корона пандемия, в която театралните зали са затворени, съвместно с генералното консулство в Мюнхен успяхме да създадем един малък културен остров, от който всяка неделя излъчваме специално създадени видеа, в които български артисти четат творби на съвременни български автори. По този начин ние популяризираме българските автори и българските артисти сред подрастващите и учениците в българските училища на територията на Германия, Нидерландия и Швейцария. По време на ковид епидемията, всяка неделя в 18:00 ч. "Арт театър" ще радва своята публика с късче българско изкуство! Приятно гледане!
ПОНЕ ЕДНА ПРИЧИНА
07:31
Art Theater Berlin

ПОНЕ ЕДНА ПРИЧИНА

КРАСИМИРА КУЗМАНОВА - КОКРАН ЧЕТЕ ОТКЪС ОТ КНИГАТА "БЪЛГАРИЯ ЗА НАЧИНАЕЩИ" НА ВЕСЕЛИНА СЕДЛАРСКА. Красимира Кузманова - Кокран завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1993 г. със специалност „Актоьорско майсторство за драматичен театър“ в класа на проф. Крикор Азарян с асистенти Тодор Колев, проф. Елена Баева и Николай Поляков. През 1999 г. завършва майсторски клас нa големия руски режисьор Валерий Фокин, художествен ръководител на Творчески център Мейерхолд (Москва) и Александрински театър (Санкт-Петербург). Играла е в Драматичен театър „София“, Нов драматичен театър „Сълза и смях“, Сатиречен театър „Алеко Константинов“, Театър 199 „Валентин Стойчев“, Младежки театър „Николай Бинев“, Народен театър „Иван Вазов“, както и в театрите в Пловдив, Сливен, Добрич, Варна и Плевен. Работи активно и в дублажа – озвучила е много хитови филми като „Парола: Риба меч“, „Време за мъже“, „Коприна“, „Нищо лично“, „Хенри и Джун“ и много други сериали и анимационни филми. Работила е с редица български и европейски режисьори като проф. Крикор Азарян, Галин Стоев, Явор Гърдев, Иван Станев, Крис Шарков, Себастиян Хорват (Словения), Василий Сенин (Русия), Валерий Фокин (Русия), Андреас Пантзис (Кипър), Николай Сорокин (Русия), Георг Жено (Германия). Носителка на наградата"Икар"в категорията"поддържаща женска роля"през 2016 г.за ролята си в "Театър,любов моя"от Валери Петров.Една от най- значимите и роли е на Любов Раневская, спектакъл на ДКТ"ИванРадоев", гостувал успешно на театрални фестивали в България, Русия, Литва,Беларус,Хърватия и Сърбия.Участвала е в тв продукции"Връзки", "Отплата", "Къде е Маги", както и във филмите "Лазар"(2015) и "Докато Ая спеше"(2016). Красимира Кузманова - Кокран е гостувала на Арт театър "Катя Костова" в Германия, със спектакъла "Театър, любов моя". Веселина Седларска е завършила журналистика в Софийския университет „Св.Св. Климент Охридски“, по-късно е специализирала в САЩ по програма на Информационната агенция на Съединените щати (USIA). Познати са ѝ всички нива на журналистиката – от заводска многотиражка до политически наблюдател на национални медии. Работила е в във вестниците „Сливенско дело“, „Черноморски фар“, „Труд“, „Стандарт“, „Новинар“ и списание „Тема“, както и в Радио „Свободна Европа“ и аналитичния сайт „Редута“. Веселина Седларска е автор на пет книги“ „Сънувах Мисисипи“, „Пасажерите на Ной“, „Кладенецът“, „България за начинаещи“ и „Депресията ме обича“. В книгите си предпочита да описва истински сюжети, каквато е и предложената тук история. Определя се като професионален читател и човекоцентричен автор. Веселина Седларска е носителка на множество журналистически награди, а през 2019 година спечели след гласуване на читателите званието „Жена на десетилетието“ в раздел „Перо“ на сайта woman.bg. Живее в Сливен, има две деца и две внучета. Напоследък е заета с редактиране на книги и подготвя сборник с разкази. "Известни актьори четат съвременни български автори" е свързващо звено между публиката на Арт театър "Катя Костова" и българските творци. Във време на нечувана корона пандемия, в която театралните зали са затворени, съвместно с генералното консулство в Мюнхен успяхме да създадем един малък културен остров, от който всяка неделя излъчваме специално създадени видеа, в които български артисти четат творби на съвременни български автори. По този начин ние популяризираме българските автори и българските артисти сред подрастващите и учениците в българските училища на територията на Германия, Нидерландия и Швейцария.
РЯДКО ЩАСТИЕ
09:28
Art Theater Berlin

РЯДКО ЩАСТИЕ

СТЕЛА ГАНЧЕВА ЧЕТЕ РАЗКАЗ ОТ КАПКА ТОДОРОВА Стела Ганчева е родена на 17.09.1980г. в град Бургас. Завършва средното си образование в Немската езикова гимназия. През 2002г. завършва в класа по актьорско майсторство на проф. Димитрина Гюрова в НАТФИЗ. Същата година дебютира в ролята на Нина Заречная в “Чайка” на Чехов в Старозагорския драматичен театър. От 2004г. до 2018г. е част от трупата на МГТ ”Зад канала”. От 2018г. до днес е част от трупата на Сатиричния театър. В момента играе в сериала “Братя” по Нова тв. в ролята на Мая. Гостувала е в Берлин по покана на Арт театър "Катя Костова" с постановката "Островът" на Сатиричен театър "Алеко Константинов". Капка Тодорова е родена през 1974 година в София. Завършила е германска филология и комуникационни науки в Германия. Кореспондентка на КлубZ. Фейлетонистка. Тя е първата българка, носител на наградата за сатиричен разказ "Алеко". Носител на наградата на СБЖ "Златно перо" за публицистика. "Известни актьори четат съвременни български автори" е свързващо звено между публиката на Арт театър "Катя Костова" и българските творци. Във време на нечувана корона пандемия, в която театралните зали са затворени, съвместно с генералното консулство в Мюнхен успяхме да създадем един малък културен остров, от който всяка неделя излъчваме специално създадени видеа, в които български артисти четат творби на съвременни български автори. По този начин ние популяризираме българските автори и българските артисти сред подрастващите и учениците в българските училища на територията на Германия, Нидерландия и Швейцария.
СПОМЕН
05:41
Art Theater Berlin

СПОМЕН

ВАСИЛ ВАСИЛЕВ ЗУЕКА ЧЕТЕ "СПОМЕН" ОТ СВЕТЛОЗАР ЖЕЛЕВ Васил Василев, по-известен с прякора си Зуека, е български актьор, телевизионен водещ и талантлив художник. Завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. Илков през 1992 г. Участва в студентското предаване от началото на 90-те „Ку-ку“, както и в наследника му – „Каналето“. Водил е предането „Господари на ефира“ и е участвал в сериала „Полицаите от края на града“. В момента е лице на „Като две капки вода" и „Маскираният певец“. С актрисата Нина Димитрова основават театър „Кредо“. Първата им постановка – „Шинел“ (по Гогол) – има повече от 500 представления, играят я на сцената на Театър 199 и по света на осем езика. Получава наградата „Икар“ на Съюза на артистите в България – Специална награда ИКАР за принос в популяризирането на българското театрално изкуство по света (2008). На Стената на славата пред Театър 199 има пано с отпечатъците му. Участва в повече от 20 игрални филма. Световната премиера на филма "Посоки", с участието на Зуека е в секцията "Особен поглед" на 70 -ия Филмов фестивал в Кан. Филмът е представен на международни кинофоруми, печели номинации и награди. Филмът "Хлад" също с негово участие, се бори за престижна награда от фестивал в Кан. В началото на обявеното извънредно положение Зуека помагал на своя син в рисуването и след 25 годишна пауза, любовта към четката се върнала. Негови картини има в колекции в почти всички европейски държави. Предстои негова изложба в прочутата пловдивска галерия U PARK в средата на март 2021 г., основана от художника Кольо Карамфилов. След краят на локдауна Арт театър "Катя Костова" ще представи на сцената в Берлин и Хамбург спектакъла "Ние, българите" с участието на Васил Василев Зуека и Влади Априлов. Светлозар Желев е роден в Ямбол, но от 30 години диша въздуха на софиянци в столицата. От тях 23 се занимава професионално с книги. Бил е книжар на "Славейков", редактор, издател, а в момента е директор на Националния център за книгата и Литературен клуб "Перото" в НДК. Водещ в предавания на БНТ и БНР, блогър и популяризатор на добрата литература чрез страницата си "Литературен гид". Автор и съставител на книгите "За бавното живеене и насладата от живота" и "България за напреднали". В момента работи по трета книга с работно заглавие "Гурме за напреднали". "Известни актьори четат съвременни български автори" е свързващо звено между публиката на Арт театър "Катя Костова" и българските творци. Във време на нечувана корона пандемия, в която театралните зали са затворени, съвместно с генералното консулство в Мюнхен успяхме да създадем един малък културен остров, от който всяка неделя излъчваме специално създадени видеа, в които български артисти четат творби на съвременни български автори. По този начин ние популяризираме българските автори и българските артисти сред подрастващите и учениците в българските училища на територията на Германия, Нидерландия и Швейцария.
ИСКАМ ДА СЪМ БАНДИТКА, ЗА ДА НЯМАМ ДЕЦА
03:20
Art Theater Berlin

ИСКАМ ДА СЪМ БАНДИТКА, ЗА ДА НЯМАМ ДЕЦА

ВЕСЕЛА БАБИНОВА ЧЕТЕ "ИСКАМ ДА СЪМ БАНДИТКА, ЗА ДА НЯМАМ ДЕЦА" ОТ МАРИЯ КАСИМОВА - МОАСЕ Завършва актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ, в класа на проф. Пламен Марков. През 2012 г. е наградена с награда Аскеер за „Изгряваща звезда“ с ролята си на Коля Лебедушкин, военнослужещ първа година в „Нощна пеперуда“ от Пьотър Гладилин, постановка Явор Гърдев, Народен театър „Иван Вазов“. През 2015 г. получава наградата на Министерството на културата „Златен век“. Играе Офелия в пиесата „Хамлет“ от Уилям Шекспир, реж. Явор Гърдев, както и Коля Лебедушкин в „Нощна пеперуда“ от Пьотр Гладилин, НТ „Иван Вазов“. През 2016 г. е номинирана за награда „Икар“ за поддържаща женска роля на Лоре Левин в постановката „Лив Щайн“ в „Малък градски театър зад Канала“. Там тя играе още в „Пияните“, „Ромул Велики“, „Човекът, който искаше“, „Том Сойер“ и „Скъперникът“. През март 2019 г. печели наградата „Икар“ за „поддържаща женска роля“, за ролята си на чалга певица в театралната постановка „Поп-Фолк хроники: Бели птици и куршуми“. На 25 януари 2021 г. беше премиерата на постановката "Боклук" на Елена Телбис в Театър 199 „Валентин Стойчев“. Весела се редува с Елена Телбис в ролята на Вероника. Постановки с участието на Весела Бабинова - “Пияните”, “Празникът”, “Поп-фолк хроники”, “Сцени от един семеен живот”, “Том Сойер”- МГТ “Зад канала” “Нощна пеперуда”- НТ “Иван Вазов” “Боклук”- театър 199 “Валентин Стойчев” “Приключенията на Иванка Курвоазие”- ТР “Сфумато” “Самотни персонажи” - Сити Марк Арт Център Филми с участието на Весела Бабинова: “Вездесъщият”, “Снимка с Юки”, “Български кораб потъва” (предстои да излезе) Сериали с участието на Весела Бабинова: “Денят на бащата”, “Отдел издирване” Мария Хиндова Касимова-Моасе е завършила “Българска филология” в СУ “Св.Климент Охридски”. Тя е журналист, есеист и писател, специалист по Етикет и Протокол, Презентационни и Комуникационни умения. Като журналист е работила във вестниците “Стандарт”, “24 часа”, “Дневник”, “Капитал”, където е била част от отделите, работещи в областта на културата и лайфстайла. Била е отговорен редактор на лайфстайл списание “Едно”, както и главен редактор на списанията ELLE, “Капитал LIGHT” и списанието за деловата жена НЕЯR. Мария има и телевизионен опит - била е водещ в предаването “Час по всичко”, както и водещ и редактор в младежкото предаване “Формула 5” по БНТ. Три години прави свои рубрики в предаването по bTV “Преди обед”, най-известни сред които са “Етикет” и “Позитивните хора”. Образованието си по Социален и Бизнес етикет и протокол е получила в лондонската школа Minding Manners, както и в ISPD, Брюксел. В момента Мария продължава да работи като журналист на свободна практика, като пише за сайтовете ploshtadslaveikov.com bulevardi.bg, webcafe.bg и др. Автор е и на две книги - “Близки срещи със смесени чувства”, 2017 година и романа “Балканска рапсодия”, 2018 година, както и на комедийния аудеиосериал “Записки от шато Лакрот”, който предстои да излезе като книга през май тази година. Владее английски, руски, френски и испански език. Има две дъщери, две кучета и двама съпрузи, единият от които бивш. :) Живее във Франция. Книгите на Мария Касимова - Моасе докоснаха българите по света и в Германия. След отварянето на театралните зали в Германия, очаквайте на сцената в Германия Весела Бабинова и Мария Касимова - Моасе. "Известни актьори четат съвременни български автори" е свързващо звено между публиката на Арт театър "Катя Костова" и българските творци. Във време на нечувана корона пандемия, в която театралните зали са затворени, съвместно с генералното консулство в Мюнхен успяхме да създадем един малък културен остров, от който всяка неделя излъчваме специално създадени видеа, в които български артисти четат творби на съвременни български автори. По този начин ние популяризираме българските автори и българските артисти сред подрастващите и учениците в българските училища на територията на Германия, Нидерландия и Швейцария.
ГРЯХ
01:19
Art Theater Berlin

ГРЯХ

БИЛЯНА ПЕТРИНСКА ЧЕТЕ СТИХОТВОРЕНИЕТО "ГРЯХ" ОТ КАТЕРИНА ХАПСАЛИ Биляна Петринска е завършила театрален колеж "Любен Гройс" през 1994 г. в класа на проф. Елена Баева. Сред театралните й роли са: Милкана в "Майстори" от Рачо Стоянов в Драматичен театър Благоевград, Марийка в "Криворазбраната цивилизация" от Добри Войников, Болет в "Жената от морето" от Хенрик Ибсен и Софрона в "Михал Мишкоед" от Сава Доброплодни в театър "Възраждане", Маргарет в "Котка върху горещ ламаринен покрив" от Тенеси Уилямс в театър "Българска армия". От 1998 г. е в трупата на Народен театър "Иван Вазов". Има номинация за АСКЕЕР`98 за изгряваща звезда, ИКАР`98 за главна женска роля за ролята на Софрона и награда „Дионисий`95” за главна женска роля за ролята на Милкана в „Майстори". През този сезон може да гледате Биляна Петринска в спектаклите “Идеалният мъж”, “Почивен ден”, “Животът е прекрасен”, “Жана”, “Калигула”, “Среща в Санлис”, “О, ти, която и да си...”. Катерина Хапсали е най-продаваният български автор на издателство “Колибри”. Нейно дело са бестселърите “Гръцко кафе” и “Сливовиц”, стихосбирката “През девет планини”, както и излезлият преди броени дни сборник с разкази “Хора”. Катерина е дългогодишен журналист и редактор, а в последно време се изявява и като PR. Определя себе си като “временно установен номад” - живяла е на различни географски точки по света и у нас, учила е какво ли не - от икономика до философия, а оръжията, които винаги носи със себе си са оптимизмът и детското любопитство. Стихотворението й, което актрисата Биляна Петринска представя, е от стихосбирката “През девет планини”. Биляна Петринска и Катерина Хапсали ще гостуват на читателите на Арт театър "Катя Костова" в Берлин. "Известни актьори четат съвременни български автори" е свързващо звено между публиката на Арт театър "Катя Костова" и българските творци. Във време на нечувана корона пандемия, в която театралните зали са затворени, съвместно с генералното консулство в Мюнхен успяхме да създадем един малък културен остров, от който всяка неделя излъчваме специално създадени видеа, в които български артисти четат творби на съвременни български автори. По този начин ние популяризираме българските автори и българските артисти сред подрастващите и учениците в българските училища на територията на Германия, Нидерландия и Швейцария.
КЪСНА ЗАКУСКА С КУДЕЛКА
01:31
Art Theater Berlin

КЪСНА ЗАКУСКА С КУДЕЛКА

МАРТИНА АПОСТОЛОВА ЧЕТЕ СТИХОТВОРЕНИЕТО "КЪСНА ЗАКУСКА С КУДЕЛКА" ОТ МАРИН БОДАКОВ. Мартина Апостолова е първата българска актриса, която получи международното признание "Изгряваща звезда на Европейското кино" на Берлинале, множество международни награди, както и "Златна роза" за дебюта си в главната роля в "Ирина" - филмът на режисьора Надежда Косева, успял да влезе в списъците на редица престижни международни кино фестивали - от Хонконг до Тбилиси. Марин Бодаков е роден през 1971 г. в гр. Велико Търново. Автор е на шест стихосбирки, между които, „Обявяване на провала” (2002), „Ангел в зоопарка” (2008) и „Наивно изкуство”, отличена с националната награда „Иван Николов” за най-добра поетична книга през 2011 г. Литературен редактор на вестник "Култура". Редовен преподавател в СУ "Св. Климент Охридски". Заедно със съпругата си Зорница Христова и преводачката Валентина Бояджиева се грижи за „Точица”, издателство за детска образователна книжнина. Един от основателите на сайта „Открита литература”. "Известни актьори четат съвременни български автори" е свързващо звено между публиката на Арт театър "Катя Костова" и българските творци. Във време на нечувана корона пандемия, в която театралните зали са затворени, съвместно с генералното консулство в Мюнхен успяхме да създадем един малък културен остров, от който всяка неделя излъчваме специално създадени видеа, в които български артисти четат творби на съвременни български автори. По този начин ние популяризираме българските автори и българските артисти сред подрастващите и учениците в българските училища на територията на Германия, Нидерландия и Швейцария.
СУЕТА, СУЕТА
07:35
Art Theater Berlin

СУЕТА, СУЕТА

ЯНА МАРИНОВА ЧЕТЕ ОТКЪС ОТ КНИГАТА НА ВЛАДО ТРИФОНОВ "СУЕТА, СУЕТА". Родена е на 17 август 1978 г. Завършва спортното училище „Славия“, 10 години е тренирала лека атлетика. Получава висше икономическо образование в УНСС. Актьорско образование в Lee Strasberg Theater & Film Institute в Лос Анджелис. Магистър „Театър и Общество“ в НБУ. Сценарист и продуцент на български и международни продукции за кино, телевизия и театър. Собственик на SPIRIT PRODUCTION HOUSE. Участва в български и международни игрални и серийни филми, театрални постановки, както и в телевизионни реалити формати. Участва и като каскадьор в международни продукции. Яна Маринова е гостувала на Арт театър "Катя Костова" по време на националното турне на филма "Диви и щастливи" в Германия. Владо Трифонов е български журналист и кинодокументалист. Завършил е Философския факултет на Карловия университет в Прага, специалност "Театрални и филмови науки". Специализирал е масмедии и сценарно писане. Театрален, филмов и телевизионен критик. Автор на сборника с разкази "Куци ангели" (2013). Автор на публицистични и есеистични текстове, репортажи, интервюта и разкази, публикувани в българската и чуждестранна преса и специализирани издания. Сценарист и режисьор на над 20 документални филма с международни участия и отличия, между които "Хабери до поискване", "Приказка от камък и дърво", "Белият град", "Черна стъпка - бяла длан", "Мъртва зона", "Маестро Аличко" и "Раят с две лица". Носител на Отличителна награда (Recognition Award) за журналистика на Австрийската информационна агенция (APA) за 2009 година - Writing For Central and Eastern Europe. Романът "Суета, суета..." изправя един до друг двама приятели в дружески разговор - Иван Вазов и Стоян Михайловски. Различни по възгледи - единият заклет русофил, другият - отдаден европеец, в диалога между тях прехвърчат искри, но и иде реч за множество български интелектуалци, ключови фигури на българската култура от края на ХІХ - началото на ХХ век. "Известни актьори четат съвременни български автори" е свързващо звено между публиката на Арт театър "Катя Костова" и българските творци. Във време на нечувана корона пандемия, в която театралните зали са затворени, съвместно с генералното консулство в Мюнхен създадохм един малък културен остров, от който всяка неделя излъчваме специално създадени видеа, в които български артисти четат творби на съвременни български автори. По този начин популяризираме българските автори и българските артисти сред подрастващите и учениците в българските училища на територията на Германия, Нидерландия и Швейцария.
ЗАБРАНЕНАТА КНИГА ЗА ФОКУСИ
03:30
Art Theater Berlin

ЗАБРАНЕНАТА КНИГА ЗА ФОКУСИ

НЕНЧО ИЛЧЕВ ПРЕДСТАВЯ "ЗАБРАНЕНАТА КНИГА ЗА ФОКУСИ". Ненчо Илчев е роден на 3 май 1972 година в село Момчиловци, Смолянско. Завършва гимзания в родното си място и след това учи за кракто в Медицинския колеж в София. От 1992 година учи Актьорско майсторство в НАТФИЗ „Кр.Сарафов“ в класа на проф. Стефан Данаилов. Завършва успешно Академията през 1996 година. От 1997 година е част от актьорската трупа на Театър „Българска армия“. Става известен в края на 90-те години с участието си в предаването „Спукано гърне“, където е водещ и показва фокуси, а след това е част от комедийното шоу „Комиците“ по бТВ, в което представя скечове с пародия на илюзионни фокуси. Ненчо Илчев се е обучавал при българския илюзионист Мистър Сенко на илюзионно изкуство. През 2003 г. се снима в българския филм „Изневяра“. Става много популярен с ролята си на отец Григорий в сериала „Столичани в повече“ (2011 г.). Участва в много постановки в разлчини театри. Награди 2006 г. – Наградата „Иван Димов“ за млад актьор за ролята му на Габриел Кънчев в спектакъла „Ножица-трепач“ от Бр. Джордан и М.Ейбръмс 2006 г. – Награда „Максим“ за поддържаща мъжка роля за ролята на Васенка в „По-големият син“ от Ал. Вампилов, реж. Николай Ламбрев – Михайловски Ненчо Илчев е участвал многократно в театрални постановки представяни от Арт театър "Катя Костова" на територията на цяла Германия. "Известни актьори четат съвременни български автори" е свързващо звено между публиката на Арт театър "Катя Костова" и българските творци. Във време на нечувана корона пандемия, в която театралните зали са затворени, съвместно с генералното консулство в Мюнхен създадохм един малък културен остров, от който всяка неделя излъчваме специално създадени видеа, в които български артисти четат творби на съвременни български автори. По този начин популяризираме българските автори и българските артисти сред подрастващите и учениците в българските училища на територията на Германия, Нидерландия и Швейцария.
В КРАЯ НА МОРЕТО
02:15
Art Theater Berlin

В КРАЯ НА МОРЕТО

НИКОЛАЙ УРУМОВ ЧЕТЕ ДВЕ СТИХОТВОРЕНИЯ ОТ СТОИМИР ИВАНОВ. Николай Урумов е обичан български актьор. През 1990 г. завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“, специалност „Актьорско майсторство за драматичен театър“, в класа на проф. Николай Люцканов, с асистенти Маргарита Младенова и Здравко Митков. Специализира „Режисура за драматичен театър“ при проф. Здравко Митков в НАТФИЗ. Актьор е от трупата на Народния театър „Иван Вазов“. През театрален сезон 2020/21 играе в спектакли на Народния театър „Иван Вазов“, Сатиричния театър „Алеко Константинов“, Младежкия театър „Николай Бинев“, а също така и в спектакли на Драматичен театър „Сава Огнянов“ – Русе и Общински драматичен театър – Кюстендил. Повече от 80 са театралните му роли. Има пет номинации за „Аскеер" (1993, 1995, 2000, 2002, 2009 г.). Носител на наградата „Аскеер“ за „Поддържаща мъжка роля“ – ролята на Каракалпаков в пиесата „Двубой“ на Иван Вазов в Народен театър „Иван Вазов“ (2000). Носител на Наградата „Аскеер“ за „Главна мъжка роля“ – за ролята на Клов в пиесата „Краят на играта“ от Самюъл Бекет в Театър 199 „Валентин Стойчев“ (2009). С две номинации за „Икар“ (2002, 2004) Носител на „Икар“ за „Главна мъжка роля“ – за ролята на Маргариди в постановката „Криворазбраната цивилизация“ от Добри Войников в Драматичен театър „Васил Друмев“ Шумен (2004). Носител на Първа награда за „Най-добра главна мъжка роля“ на фестивалите в Благоевград (2002), Шумен (2002) и (2011), Габрово (2006) и (2017), Враца (2014) и Пловдив (2018). Получава и 12 престижни награди от международни фестивали на монодрамата за изпълнението си в моноспектакъла „Живот в кашони“ от Иван Кулеков, реж. Невена Митева в Драматичен театър „Рачо Стоянов“ Габрово. Наградата „Актьор на годината“ за 2013 на Българското национално радио, за радиопостановката „Дневникът на един луд“ от Н. В. Гогол, реж. Лилия Абаджиева (2013). Носител на „Наградата на НЕТА“ за „Най-добро актьорско превъплъщение“ за ролята на Поприщин в „Дневникът на един луд“ от Н. В. Гогол, реж. Л. Абаджиева в Драматичен театър „Иван Димов“ Хасково на Фестивала на камерните театри (Струмица, Северна Македония, 2014). Носител на Наградите за „Най-добър комедиен актьор“ и за „Най-добър комедиен спектакъл“ за „Мнимият болен“ от Молиер, реж. Н. Урумов в Драматичен театър „Рачо Стоянов“ Габрово, на Фестивала на комедийния спектакъл – Габрово, 2017. Носител на Наградата на публиката за „Най-добър спектакъл“, за „Женитба“ от Н. В. Гогол, реж. Н. Урумов в Драматичен театър „Иван Радоев“ Плевен, на Зимния фестивал на изкуствата „Сцена, палитра, слово“ – Пловдив, 2018. Номинация за „Златен Кукерикон“ (2018) за „Най-добра комедийна главна мъжка роля“ – за ролята на Арган в пиесата „Мнимият болен“ от Молиер в Драматичен театър „Рачо Стоянов“ Габрово. Носител на Наградата на публиката за „Най-добър спектакъл“, за „Мнимият болен“ от Молиер, реж. Н. Урумов в Драматичен театър „Рачо Стоянов“ Габрово, на Зимния фестивал на изкуствата „Сцена, палитра, слово“ – Пловдив, 2019. Номинация за „Златен Кукерикон“ (2019) за „Най-добър комедиен спектакъл", за „Двама съвсем голи мъже“ от С.Тиери, реж. Н. Урумов, в Драматичен театър „Сава Огнянов“ Русе. Номинация за „Златен Кукерикон“ (2019) за „Най-добра режисура", за „Двама съвсем голи мъже“ от С.Тиери, в Драматичен театър „Сава Огнянов“ Русе. Номинация за „Златен Кукерикон“ (2020) за „Най-добър комедиен спектакъл", за Моноспектакъла „Мъжка задушница“ от Ем.Бонев, по "Видрица" от поп Минчо Кънчев, в Драматичен театър „Сава Огнянов“ Русе. Носител на Наградата "Златен Кукерикон"(2021) за"Най-добър Режисьор",за "Суматоха" от Й.Радичков,в Драматичен театър "Сава Огнянов" Русе. Носител на Наградата на СБФД (1997) за „Най-добра поддържаща мъжка роля“ за ролята на Сина в „Закъсняло пълнолуние“, реж. Ед. Захариев. Номинация за „Най-добра Поддържаща мъжка роля“ в „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“, реж. Ст. Командарев, за „Годишните награди за Филмово изкуство 2009“, на Филмовата Академия на НФЦ и СБФД. Номинация за „Най-добра Поддържаща мъжка роля“ за филмите „Раци“, реж. Ив.Черкелов, и „Хъшове“, реж. Ал. Морфов, за „Годишните награди за Филмово изкуство 2010“, на Филмовата Академия на НФЦ и СБФД. Една от емблематичните му роли, която играе цели 12 години, с над 150 представления, е на Бай Ганьо в „Бай Ганьо“ от Г. Данаилов, по Алеко Константинов, реж. Петър Кауков, в Пловдивския театър, за която получава много номинации и награди. Играе повече от 170 пъти и моноспектакъла „Лалугер“ по Ал. Урумов. С тази роля през 2011 г. печели наградата „The Best Actor“ на Международния фестивал на монодрамата в Битоля, Македония[1], наградата за „Най-добра мъжка роля“ на Друмевите празници в Шумен (2011) и наградата „Чудомир“ в Казанлък (2012) за „Комедийния хит на годината“. Почетен гражданин на град Каварна. Николай Урумов е гостувал на Арт театър "Катя Костова" с постановката "Провинциални анекдоти". Играе в повече от 80 български и чуждестранни филмови продукции.
В КРАЯ НА МОРЕТО
02:15
Art Theater Berlin

В КРАЯ НА МОРЕТО

НИКОЛАЙ УРУМОВ ЧЕТЕ ДВЕ СТИХОТВОРЕНИЯ ОТ СТОИМИР ИВАНОВ. Николай Урумов е обичан български актьор. През 1990 г. завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“, специалност „Актьорско майсторство за драматичен театър“, в класа на проф. Николай Люцканов, с асистенти Маргарита Младенова и Здравко Митков. Специализира „Режисура за драматичен театър“ при проф. Здравко Митков в НАТФИЗ. Актьор е от трупата на Народния театър „Иван Вазов“. През театрален сезон 2020/21 играе в спектакли на Народния театър „Иван Вазов“, Сатиричния театър „Алеко Константинов“, Младежкия театър „Николай Бинев“, а също така и в спектакли на Драматичен театър „Сава Огнянов“ – Русе и Общински драматичен театър – Кюстендил. Повече от 80 са театралните му роли. Има пет номинации за „Аскеер" (1993, 1995, 2000, 2002, 2009 г.). Носител на наградата „Аскеер“ за „Поддържаща мъжка роля“ – ролята на Каракалпаков в пиесата „Двубой“ на Иван Вазов в Народен театър „Иван Вазов“ (2000). Носител на Наградата „Аскеер“ за „Главна мъжка роля“ – за ролята на Клов в пиесата „Краят на играта“ от Самюъл Бекет в Театър 199 „Валентин Стойчев“ (2009). С две номинации за „Икар“ (2002, 2004) Носител на „Икар“ за „Главна мъжка роля“ – за ролята на Маргариди в постановката „Криворазбраната цивилизация“ от Добри Войников в Драматичен театър „Васил Друмев“ Шумен (2004). Носител на Първа награда за „Най-добра главна мъжка роля“ на фестивалите в Благоевград (2002), Шумен (2002) и (2011), Габрово (2006) и (2017), Враца (2014) и Пловдив (2018). Получава и 12 престижни награди от международни фестивали на монодрамата за изпълнението си в моноспектакъла „Живот в кашони“ от Иван Кулеков, реж. Невена Митева в Драматичен театър „Рачо Стоянов“ Габрово. Наградата „Актьор на годината“ за 2013 на Българското национално радио, за радиопостановката „Дневникът на един луд“ от Н. В. Гогол, реж. Лилия Абаджиева (2013). Носител на „Наградата на НЕТА“ за „Най-добро актьорско превъплъщение“ за ролята на Поприщин в „Дневникът на един луд“ от Н. В. Гогол, реж. Л. Абаджиева в Драматичен театър „Иван Димов“ Хасково на Фестивала на камерните театри (Струмица, Северна Македония, 2014). Носител на Наградите за „Най-добър комедиен актьор“ и за „Най-добър комедиен спектакъл“ за „Мнимият болен“ от Молиер, реж. Н. Урумов в Драматичен театър „Рачо Стоянов“ Габрово, на Фестивала на комедийния спектакъл – Габрово, 2017. Носител на Наградата на публиката за „Най-добър спектакъл“, за „Женитба“ от Н. В. Гогол, реж. Н. Урумов в Драматичен театър „Иван Радоев“ Плевен, на Зимния фестивал на изкуствата „Сцена, палитра, слово“ – Пловдив, 2018. Номинация за „Златен Кукерикон“ (2018) за „Най-добра комедийна главна мъжка роля“ – за ролята на Арган в пиесата „Мнимият болен“ от Молиер в Драматичен театър „Рачо Стоянов“ Габрово. Носител на Наградата на публиката за „Най-добър спектакъл“, за „Мнимият болен“ от Молиер, реж. Н. Урумов в Драматичен театър „Рачо Стоянов“ Габрово, на Зимния фестивал на изкуствата „Сцена, палитра, слово“ – Пловдив, 2019. Номинация за „Златен Кукерикон“ (2019) за „Най-добър комедиен спектакъл", за „Двама съвсем голи мъже“ от С.Тиери, реж. Н. Урумов, в Драматичен театър „Сава Огнянов“ Русе. Номинация за „Златен Кукерикон“ (2019) за „Най-добра режисура", за „Двама съвсем голи мъже“ от С.Тиери, в Драматичен театър „Сава Огнянов“ Русе. Номинация за „Златен Кукерикон“ (2020) за „Най-добър комедиен спектакъл", за Моноспектакъла „Мъжка задушница“ от Ем.Бонев, по "Видрица" от поп Минчо Кънчев, в Драматичен театър „Сава Огнянов“ Русе. Носител на Наградата "Златен Кукерикон"(2021) за"Най-добър Режисьор",за "Суматоха" от Й.Радичков,в Драматичен театър "Сава Огнянов" Русе. Носител на Наградата на СБФД (1997) за „Най-добра поддържаща мъжка роля“ за ролята на Сина в „Закъсняло пълнолуние“, реж. Ед. Захариев. Номинация за „Най-добра Поддържаща мъжка роля“ в „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“, реж. Ст. Командарев, за „Годишните награди за Филмово изкуство 2009“, на Филмовата Академия на НФЦ и СБФД. Номинация за „Най-добра Поддържаща мъжка роля“ за филмите „Раци“, реж. Ив.Черкелов, и „Хъшове“, реж. Ал. Морфов, за „Годишните награди за Филмово изкуство 2010“, на Филмовата Академия на НФЦ и СБФД. Една от емблематичните му роли, която играе цели 12 години, с над 150 представления, е на Бай Ганьо в „Бай Ганьо“ от Г. Данаилов, по Алеко Константинов, реж. Петър Кауков, в Пловдивския театър, за която получава много номинации и награди. Играе повече от 170 пъти и моноспектакъла „Лалугер“ по Ал. Урумов. С тази роля през 2011 г. печели наградата „The Best Actor“ на Международния фестивал на монодрамата в Битоля, Македония[1], наградата за „Най-добра мъжка роля“ на Друмевите празници в Шумен (2011) и наградата „Чудомир“ в Казанлък (2012) за „Комедийния хит на годината“. Почетен гражданин на град Каварна. Николай Урумов е гостувал на Арт театър "Катя Костова" с постановката "Провинциални анекдоти". Играе в повече от 80 български и чуждестранни филмови продукции.
ТАЙНИ
01:14
Art Theater Berlin

ТАЙНИ

КАМЕН ВОДЕНИЧАРОВ ЧЕТЕ СТИХОТВОРЕНИЕТО ТАЙНИ ОТ ИРИНА КАНУШЕВА. Камен Воденичаров е български актьор, певец, телевизионен водещ, режисьор, сценарист и продуцент. Той участва в създаването на Независимите български студентски дружества и тяхната Федерация в периода 1989 – 1990 г. През 1990 г. завършва актьорско майсторство за куклен театър във ВИТИЗ в класа на проф. Николина Георгиева. Камен Воденичаров е един от създателите на Студентска програма „Ку-Ку“ (1990) и предаването „Каналето“ (1995) заедно с Тончо Токмакчиев и Слави Трифонов. През 1995 г. създава и „Kамен Во студио“, което е съпродуцент на „Каналето“. През 1998 г. поема ръководството на музикалния канал ММ, който съществува до 2010 г. Той е водещ на първи сезон на риалити шоуто „Сървайвър БГ“. От месец октомври 2010 г. до 2011 г. е водещ на шоуто на БНТ „В неделя с...“. От 2007 до 2018 г. участва в предаването „Шоуто на Канала“, на което е сценарист и режисьор. Ирина Канушева е работила като журналист и редактор, организатор на кинофестивали, автор на статии и интервюта в областта на театъра и киното. Книгата й „Истории с усмивки“ – автобиография на Никола Анастасов, има две издания. Отскоро пише лирична поезия. Предстои издаването на първата й поетична книга. ТАЙНИ Влюбих се в дългото чакане – минути, седмици, години, невидимо бавно надбягване, целувки, цигари и вино... Старостта е само за другите – не може на нас да се случи! Ако щеш вярвай на думите – Господ повече мене обича! Пленени от страстно желание, почти тъжни и полу щастливи, привличат ни най-силно тайните, които пред всички сме скрили. Ирина Канушева "Български актьори четат съвременни български автори" е проект на Арт театър "Катя Костова".
ПИСМА НА ОМАР ДО БЪДЕЩАТА МУ СЪПРУГА
06:22
Art Theater Berlin

ПИСМА НА ОМАР ДО БЪДЕЩАТА МУ СЪПРУГА

РАДЕНА ВЪЛКАНОВА ЧЕТЕ ОТКЪС ОТ КНИГАТА НА РЕНЕ КАРАБАШ "ПИСМА НА ОМАР ДО БЪДЕЩАТА МУ СЪПРУГА". Радена Вълканова завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност актьорско майсторство в класа на проф. Димитрина Гюрова. Играе в Народния театър. Някои от ролите са и Шарлота в „Чехов ревю“, Саша в „Иванов“, Даяна в „Трейнспотинг“, Катрин в „Доказателство“ (Театър 199), Александра в „Кислород“ (Театър 199). През 2011 г. участва в проекта за създаване на аудиодиск Сонетите на Шекспир. Играе на сцената на Театър 199 в спектаклите: „Рибарят и неговата душа“ по Оскар Уайлд, реж. Мариус Куркински; „Малка пиеса за детска стая“, „Приятнострашно“ и „Хората от Оз“ от Яна Борисова, реж. Галин Стоев. Има пано с отпечатъците ѝ на Стената на славата пред театъра. Вълканова се занимава с озвучаване на филми, измежду които „Орли на правосъдието“ (дублаж на БНТ) през 1995 г. и „Версия Пеликан“ (дублаж на bTV) през 2011 г. Рене Карабаш (Ирена Иванова, р. 1989 г.) живее активно между литературата, киното и театъра. Между града и селото. Между другите и себе си. За романа си „Остайница“ (2019 г.) Рене Карабаш е удостоена с престижната литературна награда „Елиас Канети“, наред с две номинации за Роман на годината от Национален Фонд „13 века България“ и Литературни награди „Перото“. Стихосбирката ѝ „Братовчедката на Зорбас“ (2020 г.) е с две номинации – за Литературни награди „Перото“ и Национална награда за поезия „Иван Николов“, за която престижна награда е номинирана и с първата си стихосбирка „Хълбоци и пеперуди“. Рене е носител на Първа награда за белетристика от Националния литературен конкурс „Боян Пенев“. Тя е сред най-превежданите български съвременни поети и писатели. Рене е основател и преподавател по творческо писане в писателската Академия „Заешка Дупка“, която събира в лекторския си състав някои от най-големите ни писатели, сценаристи и драматурзи в България. За ролята си във филма „БЕЗБОГ“ на реж. Ралица Петрова тя получава редица престижни филмови награди за най-добра актриса: „СРЕБЪРЕН ЛЕОПАРД“ (Локарно), „СЪРЦЕТО НА САРАЕВО“ (Сараево), „АЛУМИНИЕВ КОН“ (Стокхолм), „ЗЛАТНА РОЗА“ (Варна), Номинация за най-добра актриса от Бълга