top of page

Sa., 09. Dez.

|

Kino am Markt Jena

ВАСИЛ - Jena

Премиера на филма "Васил" в Йена!

ВАСИЛ - Jena
ВАСИЛ - Jena

Zeit & Ort

09. Dez. 2023, 18:00 – 20:00

Kino am Markt Jena, Markt 5, 07743 Jena, Deutschland

Über die Veranstaltung

Филмът "Васил" има множество международни награди!

"Васил" разказва историята на българина Васил, живеещ из улиците на Валенсия. Шампион на шах в някогашна социалистическа България, той е много добър и на бридж, а в куфара си носи романа "Времеубежище" на Георги Господинов. Един ден Алфредо (Карра Елехалде) решава да го настани временно в дома си, а това, което ги свързва е страстта по шаха.

Васил е интелигентен, умен и скромен човек. Иска да работи като готвач и си намира работа в гръцки ресторант. Постепенно с Алфредо се сближават, но някак близостта им никога не може да бъде твърде приятелска. Васил е емигрант и чужденец, испанските обществени кръгове, в които се намира не желаят да имат непознат чужденец.

Емигрантите, отхвърлени по някакъв начин от родната си действителност и система, търсят убежище другаде, където също са непознати анонимни личности, сочени като потенциално опасни, само защото ситуацията им предполага неизвестност.

"Васил" е филм не само за това как работят стереотипите, но и за човечността като първи маркер на общуване и отношения между хората, независимо от техния класов ранг.

Diese Veranstaltung teilen

bottom of page