top of page

So., 17. Sept.

|

Rio Filmpalast München

ВАСИЛ - München

Премиера на филма "Васил" в Мюнхен и среща с главния герой Иван Бърнев.

ВАСИЛ - München
ВАСИЛ - München

Zeit & Ort

17. Sept. 2023, 12:00 – 14:30

Rio Filmpalast München, Rosenheimer Str. 46, 81669 München, Deutschland

Über die Veranstaltung

Филмът "Васил" има множество международни награди, а премиерата му в Мюнхен ще бъде на 17 септември.

"Васил" разказва историята на българина Васил, живеещ из улиците на Валенсия. Шампион на шах в някогашна социалистическа България, той е много добър и на бридж, а в куфара си носи романа "Времеубежище" на Георги Господинов. Един ден Алфредо (Карра Елехалде) решава да го настани временно в дома си, а това, което ги свързва е страстта по шаха.

Васил е интелигентен, умен и скромен човек. Иска да работи като готвач и си намира работа в гръцки ресторант. Постепенно с Алфредо се сближават, но някак близостта им никога не може да бъде твърде приятелска. Васил е емигрант и чужденец, испанските обществени кръгове, в които се намира не желаят да имат непознат чужденец.

Емигрантите, отхвърлени по някакъв начин от родната си действителност и система, търсят убежище другаде, където също са непознати анонимни личности, сочени като потенциално опасни, само защото ситуацията им предполага неизвестност.

"Васил" е филм не само за това как работят стереотипите, но и за човечността като първи маркер на общуване и отношения между хората, независимо от техния класов ранг.

Diese Veranstaltung teilen

bottom of page